Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Teď mám matici:
A =
(0 1 -1)
(1 0 1)
(-1 1 0)
Zadání: V R^3 se standardním skalárním součinem najděte ortonormální bázi, vzhledem k níž je matice endomorfismu F_A: R^3 --> R^3, určeného maticí A, diagonální.
Pozorování
- matice je symetrická
- matice má na diagonále nuly
- nevím, jestli to píšu správně, ale pokud vím, tak báze, vzhledem k níž je matice diagonální, je polární báze
Matice A s ortonormalizovanými Gramm-Schmidt) vektory v řádcích
(0 1/√2 -1/√2)
(2/√6 1/√6 1/√6)
(-1/√3 1/√3 1/√3)
Matice A s ortonormalizovanými Gramm-Schmidt) vektory v sloupcích
(0 2/√6 -1/√3)
(1/√2 1/√6 1/√3)
(-1/√2 1/√6 1/√3)
Dále ale moc nevím, jak postupovat, tedy jak splnit zadání.
↑ 2M70:
Udelej Jordanuv rozklad matice [mathjax]\mathbb{A}=\mathbb{P}\Lambda\mathbb{P}^{-1}[/mathjax]. Matice [mathjax]\mathbb{P}[/mathjax] ma ve sloupeccich navzajem ortogonalni vlastni vektory matice [mathjax]\mathbb{A}[/mathjax] a matice [mathjax]\Lambda[/mathjax] je diagonalni s vlastnimi cisly matice [mathjax]\mathbb{A}[/mathjax] na diagonale.
↑ 2M70:
V te treti matici mas malou chybu.
Jsou-li sloupce matice [mathjax]\mathbb{P}[/mathjax] vektory hledane baze [mathjax]\mathcal{B}[/mathjax], pak lze kazdy vektor [mathjax]\vec{x}\in\mathbb{R}^3[/mathjax] vyjadrit ve tvaru [mathjax]\vec{x}=\mathbb{P}[\vec{x}]_{\mathcal{B}}[/mathjax], kde [mathjax][\vec{x}]_{\mathcal{B}}[/mathjax] jsou souradnice vektoru [mathjax]\vec{x}[/mathjax] vzhledem k bazi [mathjax]\mathcal{B}[/mathjax].
Pak je [mathjax][F_A\vec{x}]_{\mathcal{B}}=\mathbb{P}^{-1}(F_A\vec{x})=\mathbb{P}^{-1}(\mathbb{A}\vec{x})=\mathbb{P}^{-1}(\mathbb{P}\Lambda\mathbb{P}^{-1}\vec{x})=\Lambda\mathbb{P}^{-1}\vec{x}=\Lambda[\vec{x}]_{\mathcal{B}}[/mathjax],
takze je matice endomorfismu [mathjax]F_A[/mathjax] vzhledem k bazi [mathjax]\mathcal{B}[/mathjax] rovna [mathjax]\Lambda[/mathjax], tzn. je diagonalni.
↑ laszky:
Musím se bohužel přiznat, že z toho kvanta vztahů a vzorců "jsem jelen". Hlavně třetí (tj. předposlední) řádek.
Moc mě to mrzí :-(
Chybu v rozkladu vidím v 3.řádku levé matice a v 3.sloupci pravé matice, budu muset propočítat. Zatím jsem to zkoušel pronásobit a nevyšla mi nula v matici A ve 3.řádku-3.sloupci (úplně vpravo dole).
↑ 2M70:
Vysvetleni:
Endomorfismus [mathjax]F_A[/mathjax] je urceny matici [mathjax]\mathbb{A}[/mathjax], tj. [mathjax]F_A(\vec{x}) = \mathbb{A}\vec{x}[/mathjax]
(Protoze [mathjax]F_A[/mathjax] je linearni zobrazeni, zapisuje se obvykle bez zavorek [mathjax]F_A\vec{x} = \mathbb{A}\vec{x}[/mathjax])
Baze [mathjax]\mathcal{B}=\{\vec{p}_1,\vec{p}_2,\vec{p}_3\}[/mathjax] je tvorena sloupecky matice [mathjax]\mathbb{P}[/mathjax], tzn., ze kazdy vektor [mathjax]\vec{x}\in\mathbb{R}^3[/mathjax] muzeme zapsat jako linearni kombinaci vektoru baze [mathjax]\mathcal{B}[/mathjax], tj. [mathjax]\vec{x}=\alpha_1\vec{p}_1+\alpha_2\vec{p}_2+\alpha_3\vec{p}_3[/mathjax], nebo-li [mathjax]\vec{x}=\mathbb{P}\cdot[\vec{x}]_{\mathcal{B}}[/mathjax], kde [mathjax][\vec{x}]_{\mathcal{B}}=(\alpha_1,\alpha_2,\alpha_3)^T=\mathbb{P}^{-1}\cdot\vec{x}[/mathjax] jsou souradnice vektoru [mathjax]\vec{x}[/mathjax] vzjledem k bazi [mathjax]\mathcal{B}[/mathjax].
No a je-li [mathjax][F_A\vec{x}]_{\mathcal{B}}=\Lambda[\vec{x}]_{\mathcal{B}}[/mathjax], znamena to, ze [mathjax]\Lambda[/mathjax] je matice endomorfismu [mathjax]F_A[/mathjax] vzhledem k bazi [mathjax]\mathcal{B}[/mathjax].
↑ 2M70:
Asi jsem našel chybu
(1/√2 -1/√6 1/√3) (1 0 0) (1/√2 1/√2 0)
(1/√2 1/√6 -1/√3) . (0 1 0) . (-1/√6 1/√6 2/√6)
(0 2/√6 1/√3) (0 0 -2) (1/√3 -1√3 1/√3)
↑ laszky:
Endomorfismus
je tedy určený maticí A,
A =
(0 1 -1)
(1 0 1)
(-1 1 0)
Báze B
je tedy tvořena vektory
v1 = (1/√2 1/√2 0)
v2 = (-1/√6 1/√6 2/√6)
v3 = (1/√3 -1√3 1/√3)
Každý vektor 
lze tedy zapsat jako LK vektoru báze B, 
ale nezdá se mi
,
ze vztahu 
mi vychází, že mám vektor ze sloupečku matice
vynásobit příslušným vektorem z
, tedy ze sloupečku matice P, tedy např. první složka
(1/√2,-1/√6, 1/√3) . (1/√2, 1/√2, 0)
Což určitě nedá souřadnice vektoru
vzhledem k vázi B.
*
laszky napsal(a):
↑ 2M70:
No a je-li [mathjax][F_A\vec{x}]_{\mathcal{B}}=\Lambda[\vec{x}]_{\mathcal{B}}[/mathjax], znamena to, ze [mathjax]\Lambda[/mathjax] je matice endomorfismu [mathjax]F_A[/mathjax] vzhledem k bazi [mathjax]\mathcal{B}[/mathjax].
Pokud myslíš matici 
(1 0 0)
(0 1 0)
(0 0 -2)
tak ta má tedy být matice endomorfismu
vzhledem k bázi
?
Ještě nevím, zda jsme se přiblížili zadání:
Zadání: V R^3 se standardním skalárním součinem najděte ortonormální bázi, vzhledem k níž je matice endomorfismu F_A: R^3 --> R^3, určeného maticí A, diagonální.
↑ 2M70:
Kdyz [mathjax]\;\;\vec{x}=\alpha_1\vec{p}_1+\alpha_2\vec{p}_2+\alpha_3\vec{p}_3=\mathbb{P}\cdot[\vec{x}]_{\mathcal{B}} = \mathbb{P}\cdot\begin{pmatrix}\alpha_1\\ \alpha_2\\ \alpha_3\end{pmatrix},\;\;[/mathjax] tak [mathjax]\;\;[\vec{x}]_{\mathcal{B}}=\begin{pmatrix}\alpha_1\\ \alpha_2\\ \alpha_3\end{pmatrix}=\mathbb{P}^{-1}\cdot\vec{x},\;\;[/mathjax] ne?
Nenalezli jsme snad onu ortonormalni bazi?
Asi to píšu blbě, ale pochopil jsem správně, že počítám koeficienty
,
a pro získání koeficientů "alfa", pokud beru druhý činitel(beru označení "činitel x činitel = součin) jako sloupcový vektor, tedy 3 řádky x 1 sloupec, musím zleva vynásobit činitelem, který má 3 sloupce, a současně jeden řádek (abych dostal "alfa" jako skalár, tedy matici 1 x 1), tedy pro získání
násobím první řádek matice
se "sloupcově zapsaným" vektorem z prvního sloupečku matice P,
tedy
(1/√2)
(1/√2, 1/√2, 0) . (1/√2) = 1/2 + 1/2 = 1
( 0)
a podobně
a
?
Jinak k ON bázi jsem v teorii našel:
Definice ONB -
Pokud "g" je skalární součin na vektorovém prostoru "V" konečné dimenze a "B" je její polární báze, říkáme že "B" je OG báze unitárního prostoru (V, g). Je-li dokonce
, je "B" báze ON.
Skalární součin je symetrická bilineární pozitivně definitní forma.
Báze B ve V je polární báze bilineární formy "g", pokud je matice
diagonální.
↑ 2M70:
V zadani chteji najit ortonormalni bazi.
Baze je ortonormalni, pokud vsou vsechny vektory baze navzajem ortogonalni a jejich norma je rovna 1.
Takovou bazi jsme nasli.
Zduvodneni, ze je matice endomorfismu [mathjax]F_A[/mathjax] vzhledem k bazi [mathjax]\mathcal{B}[/mathjax] diagonalni plyne z vyse uvedene rovnosti:
[mathjax]{\LARGE\bf [F_A\vec{x}]_{\mathcal{B}}}=\mathbb{P}^{-1}(F_A\vec{x})=\mathbb{P}^{-1}(\mathbb{A}\vec{x})=\mathbb{P}^{-1}(\mathbb{P}\Lambda\mathbb{P}^{-1}\vec{x})=\Lambda\mathbb{P}^{-1}\vec{x}={\LARGE\bf \Lambda[\vec{x}]_{\mathcal{B}}}[/mathjax]
Zadny alfy se nikde pocitat nemusijou, to jsou proste jen nejake pomocne hodnoty.
↑ 2M70:
[mathjax]\mathcal{B}=\left\{\begin{pmatrix}\frac{1}{\sqrt{2}}\\ \frac{1}{\sqrt{2}}\\ 0 \end{pmatrix}, \begin{pmatrix}\frac{-1}{\sqrt{6}}\\ \frac{1}{\sqrt{6}}\\ \frac{2}{\sqrt{6}} \end{pmatrix}, \begin{pmatrix}\frac{1}{\sqrt{3}}\\ \frac{-1}{\sqrt{3}}\\ \frac{1}{\sqrt{3}} \end{pmatrix} \right\}[/mathjax]