Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
hrál jsem si dnes s vláčky a napadl mě tento problém: Trať vlaku mohu sestrojit z jednoduchých kolejí (rovných nebo zatáček, ale to není podstatné) a výhybek.
Díl výhybky se skládá ze dvou cest vedoucí do výhybky a jedné cesty vedoucí z výhybky. Tedy formálně se jedná o tři směry, ozančmě je A,B,C a pouze přijíždím-li ze směru A, mohu si vybrat změnou výhybky, zda výhybku opustím směrem B nebo C. Pokud přijáždím ze směru B nebo C, tak vždy opustím výhybku směrem A.
Pokusme se dokázat, zda lze nebo nelze sestrojit takovou trať, u které lze každou její část projet oběma směry pouze vhodným přepínáním výhybek v průběhu jízdy vlaku.
Edit: Odpovídající graf musí být 2-souvislý, tj. odstraněním libovolného dílku kolejnice (=hrany) zachováme souivislost.
↑ laszky:
Ahoj, ano, zaponěl jsem přidat podmínku, že odpovídající graf musí být 2-souvislý. :-)
↑ Stýv:
To by šlo, tak zbývá specifická otázka: Lze to jen se 4 výhybkami?