Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Koleso otáčajúce sa s frekvenciou 600 otáčok za minútu sa vplyvom trenia zastaví za čas 200 s. Koľko otáčok ešte vykoná do úplného zastavenia keď jeho uhlové zrýchlenie má veľkosť 0,5 rad.s-2
Vedeli by ste mi niekto pomôcť? Ďakujem
↑ Mariankaaa:
Zdravím, podobná úloha je řešena zde (s nápovědou)
http://reseneulohy.cz/119/otaceni-kola
↑ Mariankaaa:
Hezký den.
Řekl bych, že úloha není dobře zadána. Něco je tam podle mě (jedná-li se o rovnoměrně zpomalený pohyb) zadáno navíc.
Nebo jsem zadání nepochopil?
Mě to zadání trochu nedává smysl ... když je kolo bržděné třením, tak je jeho zrychlení (zpomalení) konstantní - a dané podílem úhlové rychlosti a doby kdy to zastaví... takže ta věta "když je jeho zrychlení xxx" mi do toho vůbec nezapadá...

↑ Jj: ↑ MichalAld: Tak to sme už traja :-)
Treba dúfať, že sa zadávateľka ozve a objasní nám to.

Požiadal som o presun tohto topicu do sekcie Fyzika, kam by podľa charakteru úlohy mal patriť.
Zároveň touto cestou prosím užívateľku Mariankaaa, aby nevytvárala ďalšie kópie tej istej témy v ostatných sekciách fóra (viď pravidlá).
Čo sa týka zadania - ak je okopírované doslovne, v tom prípade zrejme nastala chyba u jeho autora resp. autorky, pretože ak sa jedná o rovnomerne spomalený rotačný pohyb, tak potrebnú hodnotu uhlového zrýchlenia resp. spomalenia vieme vypočítať na základe hodnôt veličín v prvej vete, pričom táto hodnota sa od hodnoty uhlového zrýchlenia uvedenej v zadaní líši.
↑ Mariankaaa:
Další kopie tohoto dotazu už nezakládej, jinak ti nepovolím v tomto tématu pokračovat vůbec.
No a to že máš zadání opsané doslova - z toho neplyne, že zadání samo nemůže být špatně.
Už se nás několik shodlo na tom, že to nedává smysl ... takže by bylo asi vhodné nějak ověřit u toho, kdo ti tenhle příklad dal za úkol, jestli to není špatně...

Poznáš základné vzťahy pre uhlovú dráhu a uhlovú rýchlosť (uhlovú frekvenciu) pri rovnomerne zrýchlenom resp. rovnomerne spomalenom rotačnom pohybe (pohybe po kružnici)?

↑ Mariankaaa:
Tomu som rozumel, ale moja otázka sa netýkala kompletnosti/nekompletnosti zadania.
Neviem akú SŠ máš vyštudovanú a teda ani aká je úroveň tvojich znalostí zo SŠ fyziky resp. či si niečo pamätáš o zrýchlenom/spomalenom pohybe po kružnici a o nejakých vzťahoch, ktoré pri tomto druhu pohybu platia.
↑ Mariankaaa:
Ten odkaz od Mirek2 si si pozrela?
Ak nie, tak si naozaj pozorne prečítaj pravidlá fóra.