Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 12. 2020 20:26

estry
Reputace:   

Matice přechodu

Ahoj,

mám tu příklad, který jsem vypočítal a chci si ověřit jestli jsem postupoval dobře.

Zadání: B =[mathjax]\{x^{2}+x;x^{2}-1;+\}[/mathjax] je báze prostoru P2.
Určete matici přechodu z báze B do kanonické báze prostoru P2.

Postupoval jsem následovně:
1 1 0 |1 0 0                                    0   1  1
1 0 -1|0 1 0  Z toho mi vyšlo  že T= 1 -1 -1
0 0 1 |0 0 1                                    0  0  1

Počítám to takhle správně prosím? Děkuji za ověření :)

#2 09. 12. 2020 02:20

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

Re: Matice přechodu

↑ estry:

Ahoj. Predpokladam, ze matici [mathjax]\mathbb{M}[/mathjax] prechodu od baze B k bazi D mate definovanou tak, ze pro kazdy vektor [mathjax]\vec{v}[/mathjax] plati

[mathjax][\vec{v}]_B = \mathbb{M}\cdot[\vec{v}]_D[/mathjax]

Vezmes-li za vektor [mathjax]\vec{v}[/mathjax] postupne vektory z baze D, ziskas

[mathjax][\vec{d}_i]_B = \mathbb{M}\cdot\vec{e}_i = \vec{m}_i,[/mathjax]

kde [mathjax]\vec{m}_i[/mathjax] je [mathjax]i[/mathjax]-ty sloupec matice [mathjax]\mathbb{M}[/mathjax]. Ten je tedy tvoren souradnicemi vektoru [mathjax]d_i[/mathjax] vzhledem k bazi B.

Je-li nyni [mathjax]\mathbb{B}[/mathjax] matice, jejiz sloupce tvori vektory baze B, a [mathjax]\mathbb{D}[/mathjax] matice, jejiz sloupce tvori vektory baze D, potom plati

[mathjax] \mathbb{B}\cdot\vec{m}_i = \mathbb{B}\cdot [\vec{d}_i]_B  = \vec{d}_i  [/mathjax], neboli   [mathjax]\mathbb{B}\cdot\mathbb{M}=\mathbb{D}[/mathjax].

Matici [mathjax]\mathbb{M}[/mathjax] tak ziskas resenim maticove rovnice [mathjax]\mathbb{B}\cdot\mathbb{M}=\mathbb{D}[/mathjax].

Kanonicka baze P2 se vetsinou pise ve tvaru [mathjax]\{1,x,x^2\}[/mathjax], takze napr. polynomu [mathjax]x^2+x[/mathjax] odpovida souradnicovy vektor [mathjax](0,1,1)[/mathjax]. Myslim, ze tys to zapisoval v opacnem poradi.

Pokud si navic bazove vektory zapisoval po radcich, resis maticovou rovnici:  [mathjax]\mathbb{B}^T\cdot \mathbb{X}=\mathbb{E}[/mathjax], ktera ma reseni [mathjax]\mathbb{X} = (\mathbb{B}^T)^{-1} = (\mathbb{B}^{-1})^T = \mathbb{M}^T,[/mathjax]

kde [mathjax]\mathbb{M}[/mathjax] je reseni maticove rovnice [mathjax]\mathbb{B}\cdot\mathbb{M}=\mathbb{E}[/mathjax]. Vysledek pak proto musis jeste transponovat.

Zápatí