Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám tu příklad, který jsem vypočítal a chci si ověřit jestli jsem postupoval dobře.
Zadání: B =[mathjax]\{x^{2}+x;x^{2}-1;+\}[/mathjax] je báze prostoru P2.
Určete matici přechodu z báze B do kanonické báze prostoru P2.
Postupoval jsem následovně:
1 1 0 |1 0 0 0 1 1
1 0 -1|0 1 0 Z toho mi vyšlo že T= 1 -1 -1
0 0 1 |0 0 1 0 0 1
Počítám to takhle správně prosím? Děkuji za ověření :)
↑ estry:
Ahoj. Predpokladam, ze matici [mathjax]\mathbb{M}[/mathjax] prechodu od baze B k bazi D mate definovanou tak, ze pro kazdy vektor [mathjax]\vec{v}[/mathjax] plati
[mathjax][\vec{v}]_B = \mathbb{M}\cdot[\vec{v}]_D[/mathjax]
Vezmes-li za vektor [mathjax]\vec{v}[/mathjax] postupne vektory z baze D, ziskas
[mathjax][\vec{d}_i]_B = \mathbb{M}\cdot\vec{e}_i = \vec{m}_i,[/mathjax]
kde [mathjax]\vec{m}_i[/mathjax] je [mathjax]i[/mathjax]-ty sloupec matice [mathjax]\mathbb{M}[/mathjax]. Ten je tedy tvoren souradnicemi vektoru [mathjax]d_i[/mathjax] vzhledem k bazi B.
Je-li nyni [mathjax]\mathbb{B}[/mathjax] matice, jejiz sloupce tvori vektory baze B, a [mathjax]\mathbb{D}[/mathjax] matice, jejiz sloupce tvori vektory baze D, potom plati
[mathjax] \mathbb{B}\cdot\vec{m}_i = \mathbb{B}\cdot [\vec{d}_i]_B = \vec{d}_i [/mathjax], neboli [mathjax]\mathbb{B}\cdot\mathbb{M}=\mathbb{D}[/mathjax].
Matici [mathjax]\mathbb{M}[/mathjax] tak ziskas resenim maticove rovnice [mathjax]\mathbb{B}\cdot\mathbb{M}=\mathbb{D}[/mathjax].
Kanonicka baze P2 se vetsinou pise ve tvaru [mathjax]\{1,x,x^2\}[/mathjax], takze napr. polynomu [mathjax]x^2+x[/mathjax] odpovida souradnicovy vektor [mathjax](0,1,1)[/mathjax]. Myslim, ze tys to zapisoval v opacnem poradi.
Pokud si navic bazove vektory zapisoval po radcich, resis maticovou rovnici: [mathjax]\mathbb{B}^T\cdot \mathbb{X}=\mathbb{E}[/mathjax], ktera ma reseni [mathjax]\mathbb{X} = (\mathbb{B}^T)^{-1} = (\mathbb{B}^{-1})^T = \mathbb{M}^T,[/mathjax]
kde [mathjax]\mathbb{M}[/mathjax] je reseni maticove rovnice [mathjax]\mathbb{B}\cdot\mathbb{M}=\mathbb{E}[/mathjax]. Vysledek pak proto musis jeste transponovat.