Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den.
Mám tady jednu slovní úlohu, která mi moc nevychází. Poprosil bych tedy o pomoc s řešením.
Jeden traktor by oral pole a dní. Tento traktor oral pole 2 dny. Poté na pole vyjely dva traktory, které pole dooraly za dobu o dva dny kratší než by pole zoral jeden traktor.
Já bych to dělal asi takhle: Víme, že práce jednoho traktoru se rovná práci dvou traktorů s časem o 2 dny kratším než doba zorání pole jedním traktorem + práce jednoho traktoru po dobu 2 dnů.
Nějakou rovnici jsem z toho také zkoušel sestavit, ale nikdy jsem se nedobral správného výsledku, takže ty moje pokusy radši ani psát nebudu.
Děkuji za pomoc.

↑ kukla:
Jeden traktor by oral pole a dní. Tento traktor oral pole 2 dny. Poté na pole vyjely dva traktory, které pole dooraly za dobu o dva dny kratší než by pole zoral jeden traktor.
1-2/a=2 (a-2) vlevo co zbyva poorat
1-2/a=2a-4 /a
a-2=2a^2-4a
2a^2-5a+2=0
a1=7/2
a2=-1
takze 3.5 dne

↑ marnes:
Myslím, že to není dobřae
Podle mne:
1 traktor orá celé pole a dní.
Po dvou dnech bude zbytek pole orat a - 2 dny.
Dva traktory to budou orat (a - 2)/2 dnů (při předpokladu, že traktory mají stejný výkon)
Rozdíl je 2 dny tj:

↑ Cheop:JJ, máš pravdu. Děkuji též.
Už jsem si i našel chybu v té mé úvaze
levá strana zůstává 1-2/a
výkon 1 traktoru za 1den je 1/a, dvou 2/a
budou pracovat a-4 a ne a-2, proč 4? protože 2 dny už pracoval a o další 2 dny je to kratší
rovnice
1-2/a=2/a (a-4)
a=6