Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ Marian:
Tak mal som napr namysli to co riesi v tom pdf minipage..., :D diki moc!
↑ Marian:
Tak teraz si sa trafil do cierneho! ,lebo mam porobene zlozitejsie obrazky najmä v Tpx http://tpx.sourceforge.net/ a robit ich v picture by som sa neodvazil a ani by sa mi to nechcelo...
A vyzera, ze tam riesia celu problematiku ako umiestnit import. obr. v dokumente, no som zvedavy, jak daleko sa s tym dostanem :D dik!
Hele, možná můj dotaz zní divně, ale nepočítali tvůrci (La)TeXu s názornou substitucí a není náhodou možné vložit znak jablka a hrušky?
↑ svatý halogan:
Samozřejmě, že je možné vložit i takové objekty. Otázka, jestli to bude v matematickém módu nebo nikoliv - ale obojí je možné. Je zapotřebí buď takový znak nebo symbol vytvořit (metapost, prstricks, TikZ, etc.) nebo použít již nějaký vytvořený (nelépe z nějakého balíku nebo vektorová grafika - png, eps, ...).
↑ Marian:
Obrázek určitě, mně šlo o nějakou nenásilnou formu. Třeba by to šlo přes nějaký znak z UTF sady (pokud jej bude umět LaTeX zobrazit v matematickém módu).
↑ svatý halogan:
Zajímavé možnosti se dají nalézt v tomto seznamu (PDF).
Umí LaTeX nějak šikmě přeškrtnout blok výrazu? Znám jen tyto dvě věci:
\not{=}
→ to je to co chci, ale u delších výrazů to funguje nehezky:
\not{aaaa=b}
Pak ještě znám:
\strike{a+b}
Ale ten vodorovný škrtanec nevypadá moc hezky. Je něco, co by přeškrtlo celý vybraný text „šikmo“? Chtěl jsem to použít u zlomků, na zvýraznění toho, co se krátí:
Tak mám dva problémy s TeXem. Snažím se o tyto dvě věci:
(1) Ohraničit box orámováním. Zde to funguje jak bych potřeboval:
ale když to zkusím v normálním prostředí, tak mi to hodí celý odstavec do jednoho řádku, který pak přeteče. Orámovaný je pak pouze tento přetečený řádek. Snažím se udělat takové to zvýraznění, jak často bývá ve skriptech -- orámovaná část textu, ještě s jiným pozadím a třeba i trochu užší než normální text. Kdyby se povedlo udělat rovnou tohle, tak by to byla úplně bomba ;-).
(2) Existuje nějaký jednoduchý a na Winech funkční program na převod png->eps? Zatím jsem asi 15 minut bojoval s nějakýma nepoužitelnýma binárkama a se zdrojáky v Lispu a k cíli to opravdu nevedlo… Už jsem upustil od toho, abych do PDF naházel přímo ty png (což se mi stejně taky nepovedlo), takže bych to potřeboval převést do formátu eps.
Neví, prosím, někdo?
↑ BrozekP:
Díky, zatím jsem došel dál než u těch předchozích, úspěšně jsem to nainstaloval :-). Dá se to používat nějak jednoduše nebo musím nejdřív pročíst stohy dokumentace?
Jo, už jsem našel tu správnou složku a zdá se, že to funguje. Díky! :-)
Já si pamatuju pouze příkaz
"bmeps -leps vzor.png obraz.eps",
žádný další nastavení pro png->eps snad není třeba.
↑ BrozekP:
A uchovává to původní velikosti a barvy? Sice to převedlo, ale pokud jsem to nedomrvil při tvorbě PDF, tak je ten obrázek bez barviček a je větší, takže je kostkovatý a rozmázlý.
↑ Lukee:
Barvy vůbec nevim, zatim jsem snad vždy potřeboval převádět jen černobílé obrázky. Velikost obrázku si nastavuju až v latexu asi nějak takhle:
\includegraphics[width=0.7\textwidth]{figure1}
Na http://bmeps.sourceforge.net/examples.html to vypadá, že tam řeší i barvy, tak se zkus podívat, jestli to nepomůže.
Já to asi nakonec vyřeším tak, že si ty obrázky znova narýsuji v GeoGebře a uložím přímo z toho do .eps, bude to minimálně kvalitnější (výstup z toho je OK) a možná i jednodušší :-). Každopádně díky.
↑ Lukee:Na spoustu konverzí lze použít program convert ze sady nástrojů imagemagick. Použití je triviální:
convert mujobrazek.png mujobrazek.eps
(zrovna png->eps jsem zkoušel a barvy jsou OK, co udělá pak po vyTeXování převod do PDF nevím)
↑ Lukee:
Osobně používám k zvýraznění v boxu balík shadethm.sty. Bohužel není k dispozici nějaká ukázka v pdf. Našel jsem si za tímto účelem velice zajímavou stránku v Japonsku, zde. Najdi si v seznamu shadethm.sty. Jsou tam příklady. Dole pod příklady najdeš taky balíčky, které patrně souvisejí s balíčkem shadethm.sty. V podstatě by tě mohlo zajímat vše, co v tom seznamu najdeš a obsahuje -box-. Výsledky se shadethm.sty jsou zajímavé a efektní, pokud se správně navolí barva pozadí, orámování a textu.
Co se týče obrázků, nepíšeš, jaké obrázky to mají být. Geometrie, funkce, schemata, fyzika, ...? Nejlepší by bylo vyhnout se konverzi a napsat obrázky své. Dobře poslouží metapost, asymptote nebo TikZ. Pokud ti jde o konverzi do *.eps, je možné, že to nepotřebuješ jen do zdrojáku v LaTeXu, protože png nebo jpg se dají vkládat velmi dobře do tex-souborů.
↑ Marian:
Jak se dá dobře vložit png do tex souborů? Já jsem to zkoušel a vždycky mi to dávalo chybu "Cannot determine size in figure1.png (no BoundingBox)". Nejlehčí řešení co jsem našel byl převod do eps.
↑ BrozekP:
Sepsal jsem PDF, ve kterém je i zdroj. Naleznete to v test.rar, ve kterém je přiložené i PNG, aby byla možná kompilace. Použil jsem pdfTeX ve Winshellu pod TeXLive 2008. Zde stahujte.
:-)
Zapomněl jsem jen do zdroje v PDF dopsat řádek v preambuli
\usepackage[top=0cm,bottom=1cm]{geometry}
což je drobnost a taky jsem nastavil width=.7\paperwidth
Editace. Přečti si příspěvek #252 v tomto vláknu (dokonce na této podstránce). Je tam odkaz na pdf, které řeší tyto problémy (myslím, že je to kapitola 5).
↑ Marian:
Díky, vyzkouším.
Co se týče obrázků, nepíšeš, jaké obrázky to mají být. Geometrie, funkce, schemata, fyzika, ...?
Mám v plánu přepsat Matweb do TeXu, takže všechny obrázky, které jsou na domovském webu. Většinou nějaká geometrie a ukázky grafů funkcí. Na geometrii poslouží dobře GeoGebra, měl jsem starší verzi, která ještě nějak neuměla export do eps, ale nejnovější verze to už v pohodě umí, takže si to nejspíš znova všechno pořádně narýsuji. Horší jsou pak ty grafy — včera večer jsem prozkoušel asi deset podivných programů na generování grafů, ale žádný z nich neuměl export do eps. Takže zatím největší problém mám s grafy funkcí. V Metapostu moc neumím, ve škole jsme měli jen základy, navíc mi to přijde jako dost složitý způsob generování něčeho tak jednoduchého, jak je graf funkce :-).
Obrázky v png se mi jednak vložit nepodařilo (stejná chyba jako ↑ BrozekP:), navíc by to stejně nebylo ono, při zvětšení by to nevypadalo hezky, protože png není vektorový formát. A když už si dám tu práci s přepisem do TeXu, tak ať to aspoň nějak vypadá.