Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
prosila bych Vás o pomoc.
Mám příklad: Při jaké vlnové délce je spektrální intenzita záření vyzařovaná okenním sklem při teplotě 384 °C nejvyšší. Je zadána Stefan-Boltzmannova konstanta, Wienova konstanta a emisivita skla.
Myslela jsem si, že se to počítá jednoduše přes vzorec lambda = b/T... akorát mi to vychází jako 4,4 .. a ve výsledcích je 4,14 a opravdu se nikde nepromítne další konstanta a emsivita skal? Že by to bylo zadané jen matující a příklad takto jednoduchý?
Děkuji moc.
Jak je zadaná emisivita skla, závisí na vlnové délce?
↑ EvBes:
Zdravím,
ak je emisivita skla zadaná iba ako číslo, tak potom bude na frekvencii resp. na vlnovej dĺžke nezávislá a teda je uvedená ako údaj naviac, rovnako ako Stefan-Boltzmannova konštanta.
V tom prípade ma napadá jedno možné vysvetlenie: aplikáciou Wienového posunovacieho zákona mi vypočítaná hodnota po zaokrúhlení na dve desatinné miesta vychádza 4,41 μm (naozaj neradno vynechávať jednotky).
Výsledok uvedený v učebnici je však 4,14 μm ale pozornému človeku neunikne, že zhodou okolností sú vo výsledku prehodené desatinné miesta - preto si dovolím tvrdiť, že ide o preklep vo výsledku a tvoja hodnota 4,41 μm je správna.