Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 12. 2020 14:25

EvBes
Reputace:   

Vlnová délka a spektrální intenzita záření

Dobrý den,
prosila bych Vás o pomoc.

Mám příklad: Při jaké vlnové délce je spektrální intenzita záření vyzařovaná okenním sklem při teplotě 384 °C nejvyšší. Je zadána Stefan-Boltzmannova konstanta, Wienova konstanta a emisivita skla.

Myslela jsem si, že se to počítá jednoduše přes vzorec lambda = b/T... akorát mi to vychází jako 4,4 .. a ve výsledcích je 4,14 a opravdu se nikde nepromítne další konstanta a emsivita skal? Že by to bylo zadané jen matující a příklad takto jednoduchý?

Děkuji moc.

#2 17. 12. 2020 15:41

Mirek2

Re: Vlnová délka a spektrální intenzita záření

Jak je zadaná emisivita skla, závisí na vlnové délce?

#3 17. 12. 2020 17:07

EvBes
Reputace:   

↑ Mirek2:

je pouze napsáno, že emisivita skla je 0,84

#4 17. 12. 2020 17:32

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

↑ EvBes:

Zdravím,

ak je emisivita skla zadaná iba ako číslo, tak potom bude na frekvencii resp. na vlnovej dĺžke nezávislá a teda je uvedená ako údaj naviac, rovnako ako Stefan-Boltzmannova konštanta.

V tom prípade ma napadá jedno možné vysvetlenie: aplikáciou Wienového posunovacieho zákona mi vypočítaná hodnota po zaokrúhlení na dve desatinné miesta vychádza 4,41 μm (naozaj neradno vynechávať jednotky).
Výsledok uvedený v učebnici je však 4,14 μm ale pozornému človeku neunikne, že zhodou okolností sú vo výsledku prehodené desatinné miesta - preto si dovolím tvrdiť, že ide o preklep vo výsledku a tvoja hodnota 4,41 μm je správna.

Zápatí