Dobrý den, snažím se pomoci své dceři s úkolem z matematiky na distančním vzdělávání a nevíme si rady s následující slovní úlohou:
Na večírku maturantů ,,po dvaceti letech" byl počet žen o 3 větší, než počet mužů. Při příchodu si každé dvě osoby téhož pohlaví podaly ruce, zatímco každé dvě osoby různého pohlaví se políbily. Kolik bylo polibků, bylo-li 258 podání rukou?
Již jsem tento dotaz na zdejším fóru našel, ale je z roku 2012 a tazatel tehdy bohužel nedostal odpověď. Matematika nepatřila k mým oblíbeným předmětům a vzhledem ke svému věku 50+ jsem už prakticky všechno zapomněl :-((
Můžete mě alespoň navést na správný směr? Jediné, co mě napadlo, je soustava rovnic o dvou neznámých (x je počet žen, y počet mužů, jedna rovnice je pak x=y+3). Ale co dál? Pokud si podává ruce v rámci každého pohlaví každý s každým, jak to vyjádřit v rovnici?
Děkuji předem za každou pomoc.
P.
↑ laszky:
Aha, snad jsem to pochopil.... Pokud jsem ještě nezapomněl řešit kvadratické rovnice diskriminantem, vyšlo mi 15 mužů, 18 žen a 270 polibků. Je to dobře? Vzorce pro výpočet D a x1,2 jsem nehledal na netu, ale v hlavě.... Vím, že je to pro vás trivialita, ale potěšilo by mě, kdybych dospěl ke správnému výsledku ;-)
Kontrola (15*14)/2 + (18*17)/2 mi vyšla správně, 258 ;-) Tak doufám...
↑ laszky: Děkuji mnohokrát :-)) Jsem dlužník. Nejlepší na tom je, že to dceři teď opravdu dokážu vysvětlit. Nemohla uvěřit, že si ty vzorce na diskriminant po 40 letech pamatuji.... :-D Přeji Vám hezký večer!