Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřebuji pomoct s výsledky, jestli jsou správně.
a) a+x[mathjax]^{2}[/mathjax] -1=ax....... S neznámou x
Tady mi vyšlo, že když D=0, tak rovnice má 1 kořen a tou je 2. A když je D>0,tak bude mít rovnice dvě řešení v daném intervalu (-[mathjax]\infty [/mathjax] , 2)\cup (2,[mathjax]\infty [/mathjax])
b)x[mathjax]^{2}[/mathjax].(k-1)=2.(kx-2)....... S neznámou x
Tady mi vyšlo stejné řešení.
c) x[mathjax]^{2}[/mathjax].(k-1)[mathjax]\ge [/mathjax]2.(kx-2)........ S neznámou x
Jak se v tomto případě liší výsledek od příkladu b?
Předem děkuji za pomoc.
↑ jitousek:
No.
Je lepšie dať každú úlohu do samostatnej témy.
1.
Diskriminant sa rovná 0 pre a=2 a vtedy x=1.
↑ jitousek:
Treba pochopiť, že "a" je parameter, teda ľubovoľné reálne číslo.
Neznáma je x.
Rovnice treba prepísať pomocou "a" a "k" do tvaru
štandardnej anulovanej kvadratickej rovnice
a až potom rovnicu počítať ako kvadratickú s neznámou x.
↑ jitousek:
Ahoj. Kdyz D=0, tak ma kazda kvadraticka rovnice jeden koren. Po tobe chteji resit tyhle konkretni - tj. zjistit, jak zavisi reseni na parametru.
Napoveda
a) Rovnici lze upravit na tvar: [mathjax](x-a+1)(x-1)=0.[/mathjax]
b) Rovnici lze upravit na tvar: [mathjax](x-2)\bigr((k-1)x-2\bigr)=0[/mathjax]
c) NErovnici lze upravit na tvar: [mathjax](x-2)\bigr((k-1)x-2\bigr)\geq0[/mathjax]
Anebo jak pise ↑ misaH:. Promin, ze jsem ti do toho vlezl, ale kdyz uz jsem se s tim psal O:)
Návod pro 1)
[mathjax]x^2-ax+(a-1)=0[/mathjax]
[mathjax]D=a^2-4(a-1)[/mathjax]
- když D = 0, tak je jedno řešení pro [mathjax]a = 2[/mathjax]
- toto řešení [mathjax]x[/mathjax] dostaneme z původní rovnice, když dosadíme [mathjax]a = 2[/mathjax] (to je potřeba doplnit)
tedy pozor, řešení není 2
Návod pro 2)
Tady je u kvadratického členu [mathjax](k-1)x^2[/mathjax] koeficient [mathjax]k-1[/mathjax] (tím se to také liší od předchozího příkladu).
Když bude [mathjax]k-1=0[/mathjax], vypadne kvadratický člen a rovnice bude lineární. To je dobré udělat jako první krok a vyřešit tuto lineární rovnici.
Dále se pokračuje obdobně jako v 1), intervaly budou stejné, ale kořeny rovnice jiné.
Kvadratické rovnice s parametrem viz youtube
a také příklad 4 zde
http://www.realisticky.cz/ucebnice/01%2 … metrem.pdf
Ešte doplním (mimo nerovnicu!).
Odpoveď sa zvykne uvádzať v podobe tabuľky tak, že sa udajú podoby riešenia pre všetky hodnoty parametra (obyčajne všetky reálne čísla).
Teda pre 1. úlohu:
Pre 2. úlohu:

Poznámka:
, podobne aj pre
v úlohe 1
Riešenie (x=...) sa potom dá vyjadriť v zjednodušenom tvare.
Super, děkuji všem za odpovědi. Hned je mi to jasnější. Lineární rovnice s parametrem jsem zvládla, tohle bylo pro mě složitější i po shlédnutí youtube videí, jak to aplikovat na můj příklad. Takže moc děkuji, teď jsem zase o něco chytřejší :).