Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 01. 2021 10:41

ezel007
Reputace:   

Výpočet funkčních hodnot pomocí Taylorovy řady

Zdravím,

jak tedy určím tu přibližnou hodnotu třeba u cos 36°?

Řadu jsem si určil : [mathjax]\sum_{0}^{\infty }\frac{(-1)^{n}*x^{2n}}{(2n)!}[/mathjax]

Já to chtěl udělat tak, že zde za to x dosadím [mathjax]\frac{\pi}{5}[/mathjax] a pak za n jednotlivá čísla  a potom, že bych to jen sečetl.

Pokud to chápu dobře, tak se používá n členů rozvoje. Takže pro n=2, budu dosazovat za n  0 , 1 a 2? (není zde v zadání totiž, že bych měl dosadit první dva členy, tedy 0 a 1).

Jenže mě tam vyšly tři zlomky, kde mám v čitateli (1, [mathjax]\pi ^{2}[/mathjax] , [mathjax]\pi ^{4}[/mathjax] ), v postupu je ale jenom 1 a  [mathjax]\pi ^{2}[/mathjax]  jako kdyby se jednalo o první dva členy.

Pro n=4 tam zase sčítá jenom tři části.

Jaký je tedy správný postup?

Zde jejich postup : https://ibb.co/G5PXZDp

Zde pro  zajímavost jak je to u funkce sinus  https://ibb.co/kSxQwLK

#2 02. 01. 2021 12:19

david_svec
Pozice: student
Reputace:   13 

Re: Výpočet funkčních hodnot pomocí Taylorovy řady

↑ ezel007:

Zdravím,

to "n" značí do jakého řádu derivace se má rozvíjet. Tedy pokud je n=2, tak se rozvíjí až do 2. derivace. Tzn. členy rozvoje jsou: nultá, první a druhá derivace. Tzn. jsou tři členy. Jenže potíž je v tom, že když se cos rozvíjí v okolí nuly, tak má každou lichou derivaci rovnu 0. Proto jsou v rozvoji jenom dva členy, tedy nultá derivace a druhá derivace.
Sinus to má přesně naopak, každá sudá derivace je nulová.

Doporučuji se podívat jak vzniká taková Taylorova řada.

#3 02. 01. 2021 14:00

ezel007
Reputace:   

Re: Výpočet funkčních hodnot pomocí Taylorovy řady

↑ david_svec:

Aháá

Já jsem myslel, že , když jsem dělal exponenciální funkci, tak tam nebyla žádná derivace rovna nule. A když jsem měl n=4, tak jsem vzal z toho rozvoje prvních 5 částí (0,1,2,3 a 4) a sečetl.

Nebo jsem si přímo napsal Maclaurinovu řadu pro [mathjax]e^{x}[/mathjax] , dosadil dle zadání za x, a pak už jen dosazoval za n  (0,1,2,3 a 4) a sečetl.

Tak jsem to dělal právě automaticky i u sinu a cosinu.

Zápatí