Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Caute, mam 3 ulohy:
a) dokazte, ze matice su ortogonalne
2 -1 2
A= 1\3 * 2 2 -1
-1 2 2 (ta 1\3 plati pre celu maticu)
0 sqrt6\3 sqrt3\3
T= -sqrt2\2 -sqrt6\6 sqrt3\3
sqrt2\2 -sqrt6\6 sqrt3\3 (snad som to zrozumitelne zapisala)
Viem, ze ak ma byt matica ortogonalna, determinant ma byt rovny 1 alebo -1; ale nejak sa neviem k tomu dopracovat
Matica A mi determinant vychadza 9 a v matici T 1\3. Neviem sa k tym jednotkam dostat.
b) vypocitajte maticu B=T^-1 * A*T
je matica B ortogonalna?
Neviem sa dostat k T^-1; viem, ze ak je tato matica ortogonalna, tak inverzna matica sa rovna transponovanej... ale teda neviem, ci to tak ma byt...
c) rotacii o uhol alfa (budem pisat a) v rovine (1,2) v R^3 odpoveda matica
cos a sin a 0
-sin a cos a 0
0 0 1
akej rotacii odpoveda matica B?
s tymto prikladom neviem pohnut vobec.
vopred vsetkym dakujem.
↑ kitchima:
To, že matica má determinant
neznamená, že je ortogonálna. Platí to iba opačne, ak je matica ortogonálna, potom jej determinant je
.
Vezmi napríklad maticu
ale nie je ortogonálna. Preto treba overiť podmienku pre ortogonálne matice
Normovaný vektor má jednotkovú dĺžku 
Teda ak tomu dobre chapem, tak nemam pocitat vobec determinant? mam vypocitat transponovana matica krat povodna a ak vyjde jednotkova, tak to znamena, ze povodna matica je ortogonalna? No, idem pocitat...
A to ak chcem z tej prvej matice A napisat transponovanu, tak co mam urobit s tym krat 1\3?
A tu druhu maticu T, mozem pred nasobenim nejak upravit? tak aby som odstranila zlomky, alebo take nieco? je to povolene?
↑ kitchima:
Tú tretinu tam necháš. Je to jednoduché, stačí zapojiť na vyššie otáčky ;-)
Tú maticu nesmieš upravovať. No dobre, poďme počítať
Tá druhá mocnina sa mi nepáči, tak ju predtým takto upravím:
A hurá
Páči sa ti tento postup? Mne nie, takže to asi korektné nebude. Maticu ber ako matematický objekt s ktorým pracuješ. Ak násobíš čísla
, tiež si ich pred násobením neupravuješ, to by boli predsa iné čísla. Pre nás, iné matice.
↑ lukaszh:
dobre, teda ta matica A transponovana bude 2 2 -1
-1 2 2
2 -1 2 a to cele krat 1\3, alebo to musim s tou 1\3 roznazosibt? vdaka
asi mi to dnes vobec nezapaluje. prossim pomozte mi to niekto aj s postupom. spravila som si transponovanu maticu, potom som to roznasobila a chcela som zistit, ci teda matica A je ortogonalna ale nevychadza mi jednotkova matica... prosim, ak viete ako sa to ma riesit, tak mi napiste
↑ kitchima:
Ok, zkus se kouknout na normy a kolmost všech řádku a sloupcu té matice. Pokud je norma jednotková a jsou-li řádky a sloupce kolmé je ortogonální . Řekl bych, že je ortogonální( ale nepočítal jsem to).
Nebo vypočítt inverzní matici a srovnat s transponovanou.
↑ kitchima:
Ortogonalitu můžeš ověřit různě. Ted zas trochu nerozumím já :D. Lehce jen spočítej normy jednotlivých řádku a jednotlivých sloupců a ty by měli být jednotkové. Pak ověříš,zda sou na sebe jednotlivé řádky kolme a to samé uděláš pro sloupce. To znamená skalární součin. a je to.
Ohledně té inverzní matice, jo mužeš. I na konci je to možné dělit, je to lepší jelikož na diagonále budou pravděpodobně trojky.
↑ kitchima:
Ok, ukážu ti to na prvním řádku matice A. 1. řádek 2 -1 2. Normá není nic jiného že dáš každý člen na druhou a sečteš to a nakonec odmocníš dvěma.
4+1+4 = 9
sqrt(9) = 3
A po přenásobení 1/3 je výsledná norma jednotková.
Skusala som dopocitat T^-1 * A. Tak snad som to vypocitala spravne. Mohol by mi to niekto skontrolovat? dakujem. Vyslo mi:
sqrt(2)\6 0 sqrt(2)\2
sqrt(6)\6 -sqrt(6)\3 sqrt(6)\6
sqrt(3)\9 sqrt(3)\3 sqrt(3)\3
dakujem. nechcem pocitat dalej, ak neviem, ci to je dobre.
a ak tu je niekto co mi vie este vysvetlit ako sa robi skalarny sucin riadkov a stlpcov matice budem vdacna. lebo ze ak je matica ortogonalna, ma mat na seba kolme riadky a stlpce. ale asi to robim zle, lebo skalar mi nevychadza rovny 0. dakujem aj za to

↑ kitchima:Asi nejlíp na příkladu:
2 -1 2
A= 1\3 * 2 2 -1
-1 2 2
Chci skalárně vynásobit první řádek (2/3,-1/3,2/3) a druhý sloupec (-1/3,2/3,2/3). Po složkách vynásobím a sečtu:
2/3*(-1/3)+(-1/3)*(2/3)+(2,3)*(2/3)=-2/9-2/9+4/9=0. Analogicky ostatní.
↑ kitchima:T^(-1)A by měla vyjít ortogonální, tj. každý řádek i sloupec by měl mít normu 1. To třeba první řádek nemá, třetí taky ne :(
Stránky: 1