Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
Mám úlohu na deskriptivní geometrii a nevím si s ní rady. Jedná se o zobrazení kuželoseček v Mongeově promítání. Kdyby kdokoliv věděl jak na to, budu moc vděčná!
Sestrojte všechny kuželosečky, které mají ohnisko v bodě [0; 0] a prochází bodem M[3,5; 0], délka hlavní poloosy a=3 a délka vedlejší poloosy b=2.
↑ physicsforever:
Hezký den.
Nedochází mi souvislost s promítáním v prostoru, když zadané body mají jen dvě souřadnice.
omlouvám se, nejedná se o mongeovo promítání
↑ Jj:
↑ physicsforever:
Podle zadaných dat může jít jen o elipsy a hyperboly. Dáno F1(0,0), M, a, b -> určit F2(?,?).
Z geometrie elipsy lze usoudit, že geometrickými místy poloh F2 budou kružnice
- k1(S, r) = k1(F1, 2e), kde e je lineární excentricita elipsy
(protože vzdálenost ohnisek = 2e),
- k2(S, r) = k2(M, 2a-F1M), protože F1M + F2M = 2a
Tudíž F2 bude ležet v průsečíku k1 x k2 (-> dvě řešení).
Řekl bych, že případy hyperbol bude možno řešit analogicky pomocí obdobných korespondujících vztahů geometrie hyperboly (vzdálenost ohnisek, rozdíl délek průvodičů bodu M).
Zdravím, děkuji moc. Zkusím si to narýsovat, ale výsledkem jsou tedy jak elipsy tak hyperboly?
↑ Jj:
↑ physicsforever:
Podle mě ano: Dvě elipsy, dvě hyperboly.
Zdravím,
ještě mám jeden dotaz. Když zjišťuji excentricitu, tak je jiná u hyperboly a u elipsy. Pokud dělám konstrukci elipsy, vše mi vyhází. Ale u hyperboly je e větší a tak nemá s druhou kružnicí průsečík.
↑ Jj:
Zdravím, již jsem rys vyřešila, děkuji Vám za pomoc :)
↑ Jj: