Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑↑ misaH:
Kolega má zrejme na mysli niečo takéto (tu je ukázaný prípad rotačného kužeľa v kocke, odpovedajúci obrázok kužeľa v kvádri sa mi nájsť nepodarilo):
Avšak na prvú dobrú sa mi zdá, že uvedený prípad, kedy je objem rotačného kužeľa vpísaného do telesa podobne ako na obrázku väčší, než objem vpísaného rotačného kužeľa s podstavou v jednej zo stien telesa, bude platiť iba pre kocku.
↑↑ misaH:
Tady:
Rotační kužel v kvádru. Konkrétní rozměry 15 × 15 × 30.

↑ surovec:
Existuje na to nejaký všeobecný algoritmus?
↑ Ferdish:
Existuje. Ono je to dost hodně složitý už jen pro pro konkrétní umístění osy kužele (např. že prochází vrcholem kvádru, což ovšem vůbec nemusí být ten nejobjemnější kužel). Ale úplně obecné řešení vidím jedině jako extrém funkce pěti proměnných s dost ošklivými vazebními podmínkami...
↑ Ferdish:
Aha, tak to hej.
Prekvapilo by ma, keby na klasickej SŠ niekto uvažoval takto, ale uznám, že v zadaní by podstava v stene mala byť vyformulovaná... :-)

↑ surovec:
Ako myslel som si že to bude nejaká "erotika" s viacerými premennými, ale že ich bude až 5? :-D
↑ surovec:
Mně to vychází takto: (rozměry kvádru axaxv)
1.To co máš na tom obrázku jsi zvolil šikovně, aby se tam dal "šikmo" umístit kužel, který má větší objem než kužel s podstavou ve stěně axa
2.Je-li poměr
, pak vždy největší kužel je ten, který má podstavu ve stěně axa
V daném příkladu je poměr v/a=0.8333333, takže "šikmo" umístěný rotační kužel s větším objemem, podle mě, neexistuje
↑ surovec:
Je-li výška hranolu v menší nebo rovna délce podstavné hrany pak střed podstavy "šikmého" kuželu je v polovině výšky v
Označíme-li k=v/a je
k řešením nerovnice
a tedy