Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
potřebovala bych poradit s větou: Grupa, která má všechny vlastní podgrupy cyklické, je komutativní.
Máme ji vyvrátit / dokázat.
Mám tvrzení, že každá podgrupa cyklické grupy je cyklická a vím, že tvrzení nelze obrátit, neboli: grupa, která má všechny podgrupy cyklické, nemusí být cyklická (např. Prüferova grupa). Vím, že každá cyklická grupa je komutativní. Ovšem v zadané větě nemůžu nahradit komutativní grupu za cyklickou, že?
Ahoj ↑ denvan:,
Co mozes povedat o grupe ?
↑ vanok:
Tak grupa [mathjax]S_{3}[/mathjax] je izomorfní s [mathjax]S(\triangle )[/mathjax] (symetrie rovnostranného trojúhelníku). Jejími prvky tak jsou: identita, rotace+, rotace-, a 3 osové soum.
Má tedy řád 6, prvky mají řády: 1, 3, 3, 2, 2, 2.
Nejedná se o cyklickou grupu, podgrupy jsou: [mathjax]\{id\}[/mathjax] řádu 1, [mathjax]\langle Sa \rangle , \langle Sb \rangle , \langle Sc \rangle [/mathjax] řádu 2, [mathjax]\langle r+\rangle = \langle r-\rangle[/mathjax] řádu 3 a samotná [mathjax]S(\triangle )[/mathjax] řádu 6.
↑ denvan:,
Poznamka:
Mohla si konstatovat, ze ma 6 prvkov, jej vlastne podgrupy ktore su cyklicke.
Ale ona sama nie je ani cyklicka a ani komutativna.
↑ vanok:
Jasně, díky. Hledala jsem složitosti tam, kde nejsou.
Ještě bych se rovnou zeptala na jednu věc (pokud neobtěžuji), ať v tom mám trochu jasněji. Tvrzení: Grupa je komutativní právě tehdy, když všechny její vlastní podgrupy jsou komutativní.
Implikace zleva doprava je podle mého pravdivá, pokud komutativita platí pro všechny prvky mn. G, platí i pro její podmnožiny. Ale zprava doleva si nevím rady. Podle mého to neplatí, když jsou prvky komutativní v nějaké podgrupě a jiné prvky v další podgrupě také, nemusí to znamenat, že jsou navzájem komutativní i v dané grupě, ne?
Vsak aj na to ti dava odpoved aj ten priklad co som ti dal vyssie.
A dokazes najst aj ine priklady takych situacii?
Pridam ti tu dalsiu grupu, ktora nie je komutativna ( a tak pochopitelne nie je cyklicka) a ktorej podgrupy su cyklicke. Ide o dihedralnu grupe, kde n je neparne.
A tiez ti pripomeniem, ze mame aj priklad kde podgrupy su cyklicke a grupa i ked nie cyklicka moze byt komutativna: mozes mysliet na , kde p je prvocislo.
No mame este plno dalsich prikladov .... no urcite to uvidis na prednaskach.
↑ vanok:
Jasně, moc děkuji za tvé odpovědi.
Já se na to vždy snažím přijít nějak obecně, přitom stačí najít jeden konkrétní příklad a tím to vyvrátit. Díky :)
Na přednáškách to bohužel asi neuslyším, vyučující jede spíše styl „nauč se sám", což mi úplně nevyhovuje. Projede pár definic, vět a tím končí. K nějakým konkrétním příkladům se moc nedostane.
Ahoj ↑ denvan:,
Mozem ti pridat dalsiu grupu na premyslanie
grupa kvaternionov ( ma 8 prvkov [mathjax]\pm 1,\pm i, \pm j,\pm k[/mathjax] )
jej vlastne podgrupy su tieto 4 cyklicke groupy: [mathjax]<-1>, <i>, < j>,<k>[/mathjax] a ako iste dobre vies tato grupa nie je komutativna.
Stránky: 1