Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, už několik dní si lámu hlavu s následujícími příklady. Můžete prosím někdo poradit jak na příklady? Z ukázek příkladů výhledných na internetu si moc nevím rady....
Rozhodněte o konvergenci resp. divergenci následujících integrálů:
1) Integrál od 0 do +∞ e^(-x)/sqrt(x) dx
2) Integrál od 0 do π 1/sin(x) dx
Dělal jsem podílové kriterium u (1) a vychazí mi pro mě težký integrál. Děkuju.
↑ Jakub Dang:
Ahoj.
1) Integral si rozdel na dva: od 0 do 1 a od 1 do [mathjax]\infty[/mathjax]. Na prvnim intervalu je integrovana funkce mensi nez [mathjax]1/\sqrt{x}[/mathjax], na druhem je mensi nez [mathjax]{\displaystyle \mathrm{e}^{-x}}[/mathjax].
2) Protoze plati [mathjax]x>\sin(x)[/mathjax] na intervalu [mathjax](0,\pi)[/mathjax], plati take [mathjax]1/\sin(x)>1/x[/mathjax] na [mathjax](0,\pi).[/mathjax]

↑ laszky:
Moc děkuju jdu to nějak zrealizovat :)

↑ krakonoš:
děkuju, jdu na to :)

↑ laszky:
Moc moc díky, myslím, že to mám správně.... můžu se ještě zeptat na jeden integrál... asi mám postup podílovým kriteriem... ale jestli to nejde jednodušeji přes majoritu
integrál od(-1) do (0) z
(x^2e^-x)/(x+1)^2
ještě jednou moc děkuju
Muselo by se využít že na intervalu (-1;k) kde k<0 je funkce x^2 exp(-x) klesající, na intervalu (k,0) už není problém s konvergencí.
Původně jsem nejprve snížila e^-x, pak teprve druhou mocninu, ale takhle to bude jednodušší.