Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, v jedněch skriptech jsem narazil na tuto úlohu, jejíž zadání se mi ale zdá neúplné, vágní. Mohl by někdo toto zadání upřesnit, oč v té úloze jde (co se s těmi body děje, o jakou odporovou sílu jde)?
"Označme [mathjax]d[/mathjax] vzdálenost bodu B od výchozího bodu A. Odporovou sílu vyjádříme
vztahem [mathjax]F_R = F_A(1− y/d)[/mathjax] a z rovnováhy sil [mathjax]ma + F_r = F[/mathjax] obdržíme po úpravě diferenciální
rovnici [mathjax]y''-k^2y=b[/mathjax]..."
Děkuji.
↑ Ferdish:
Text je zkopírovaný, před tím už je jen nadpis kapitoly...
Strana 48
↑ surovec:
Originální zadání by samozřejmě mnoho osvětlilo.
Jen bych chtěl doplnit, že nemusí jít o nějakou skutečnou (tj. v přírodě se běžně vyskytující odporovou sílu). Spousta cvičení nemá s realitou nic společného a slouží pouze k tomu, aby se studenti naučili sestavovat pohybové rovnice a případně i používat příslušný matematický aparát.
Tady to vypadá, že si autor vymyslel odporovou sílu, která lineárně klesá s - což může být vzdálenost, nebo nějaká souřadnice, ale to skutečně bez celého zadání nerozluštímě.
↑ surovec:
to už je řešení, zadání je na str. 18
↑ surovec:
Takže je to tak, jak jsem psal v předchozím příspěvku.
Tohle nemá s fyzikou nic společného, to je cvičení na diferenciální rovnice a fyzika slouží jemo jako omáčka, aby to vypadalo "jako ze života"