Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
cauky,potřebuju pomoct s tímto
Určete vektor c = (9; y; z) tak, aby byl kolmý k vektorům a = (10;-14; 2); b = (6; 5;-2).
Zkoušel jsem všechno možný,vektorový součin,pak to řešit přes matice a parametry ale nic mě nenapadá aby tam nebyly dvě neznámý.Podle mě to bude zahřívací kolo pro vás,ale já tomu nemůžu přijít pořád na kloub :(
děkuji za vaše návrhy
↑ Takeshi:
Pripadne ak Ti robia problemy sustavy rovnic a postup ktory navrhuje Kondr (a podla mna najjednoduchsi), tak ak mas urceny vektorovy sucin, tak jednoducho ho vynasob takym skalarom, aby jeho prva suradnica bola 9 :) Ten vektorovy suvin sa mi pocitat nechce, ale povedzme keby vysiel (6,8,18), tak jednoducho ho vynasobime cislom 9/6 = 3/2, a dostaneme vektor (9,4,27).
Este by som na ujasnenie dodal, ze vektorov, ktore su kolme na dane dva vektory v priestore, je nekonecne vela. Vsetky su (dokonca po dvoch) linearne zavisle (kazdy je nejakym skalarnym nasobkom kazdeho), lisia sa teda iba "dlzkou". Jednym z takychto vektorov je prave vektorovy sucin danych dvoch vektorov, takze ak mas vypocitany ten, tak ho iba upravme na s nim linearne zavisly vektor, ktory ma prvu suradnicu 9.
Dufam ze som to nenapisal prilis zlozito :)
↑ Takeshi:
Ak je vektor (18,32,134) kolmy na tie dane dva vektory, tak uz ho iba vydel dvomi a mas vysledok :)
↑ Takeshi:
Ak si si dobre opisal zadanie, tak je chyba v skriptach, pretoze vysledok ktory si dostal je spravny :)