Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím vás byl by tu někdo, kdo by mi vysvětlil Derivaci a její souvislost s Taylorovou řadou? Nebo poslal mi odkaz někam, kde je to přehledně vysvětlené?
↑ katie200303: Předpokládám hezké, spojité, hladké křivky. Zkusím jednoduše - derivace (v bodě) má geometrický význam sklonu tečny (v bodě). V okolí tohoto bodu se funkce chová velmi podobně, jako právě ta tečna. Můžu si tedy výpočet té (často složité) funkce nahradit tím, že dosazuju jen do rovnice tečny (tj. přímky) - a chyba nebude velká. Takže tu tečnu budu považovat za Taylorovu přímku - tj. Taylorův polynom 1. řádu.
Co kdyby však ta chyba byla pro mé účely byla pořád moc velká? Možná bych chtěl tu funkci aproximovat lepší křivkou. Takovou křivkou, která by se dobře počítala (třeba polynom), ale která by byla ohebnější, než poněkud strnulá přímka. No ... mohl bych použít třeba Taylorovu parabolu - tj. Taylorův polynom 2. řádu. Hledal bych parabolu, která co nejlépe přibližuje chování té mé funkce. Jak takovou parabolu najít?
U Taylorova polynomu 1. řádu (tj. u tečny) jsem požadoval 2 věci:
(0) shodnost funkčních hodnot v bodě
(1) shodnost prvních derivací v bodě
Ukazuje se, že polynom 1. stupně (předpis hledané tečny) s tímto předpisem:
obě podmínky splňuje (a je to jediná taková funkce).
Jak to bude u Taylorova polynomu 2. řádu? Jakou parabolu zvolit, aby co nejvíc připomínala v okolí bodu
(0) shodnost funkčních hodnot v bodě
(1) shodnost prvních derivací v bodě
(2) shodnost druhých derivací v bodě
Ukazuje se, že polynom 2. stupně (předpis hledané paraboly) s tímto předpisem :
tyto podmínky splňuje (a že je to jediná taková parabola).
Vskutku, zkus si funkci nederivovat, pak derivovat (vůči x) 1krát, a pak 2krát a postupně nahlédneš, že platí:
V učebnicích mat. analýzy se ukazuje, že v jistém smyslu je Taylorův polynom (daného stupně) nejlepší aproximací ze všech možných polynomů (daného stupně). To znamená, že se dopouštíme pro jisté dostatečně malé okolí bodu
Na příkladu - třeba pro funkci
Pro někoho by však i parabolická aproximace mohla být příliš nepřesná, a tak šáhne po Taylorově polynomu 3. stupně, nebo 4. stupně, atd. Obecně čím vyšší stupeň polynomu, tím lepší příblížení. Pro každý nový stupeň polynomu musí přibýt 1 odpovídající člen. Pokud bych chtěl uvážit Taylorův polynom "nekonečného řádu" - což by odpovídalo nekonečně mnoha členům - dostal bych tzv. Taylorovu řadu.
Podívejte se na moje stránky, sekce vyšší matematika
www.tucekweb.info