Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jak je správně anglicky návlek na zábrus?
Něco jako mají tady:
https://www.verkon.cz/tuky-a-navleky-na-zabrusy/
Předpokládám, že na Aliexpressu mě bude 10 ks stát do stovky, 400 se mi dávat nechce:-)
Díky. Bohužel nepomohlo. Normálně se ty zábrusy mažou vazelínou, tý to v obou případech našlo hromadu.
Ale ta se naprosto nehodí třeba na aceton, kterej se ale zas naopak výborně hodí na předvádění destilace a dalších věcí, kde se zábrusy používaj. Než se to pořádně rozjede s vodou, už je skoro konec kroužku.
Možná si ty vložky Verkon nechává vyrábět, tady jsem je u nikoho jinýho nenašel.
To je dobrej nápad až budem vyrábět HCl nebo HNO3.
Ale u hořlavin bych se sírovky bál:-) Nebo se bát nemusím? A pak druhej problém, že by pak nemohli výsledné produkty ochutnávat (např. extrakty z koření).
U toho tuku předpokládám, že se v těch ředidlech bude rozpouštět.
A taky koukám, že jedna lahvička stojí jako 20 těch návleků co by mi jich 10 stačilo.
Ještě jsem přemýšlel tam navléct tenkou silikonovou bužírku.
Poznámka: Největší úspěch má ovšem vždy butanová extrakce z hřebíčku. Do toho pořád všichni chtěj strkat prsty. Pak je maj trochu omrzlý a hodně voňavý:-)
Zdravím,
pokud jde o název těch "návleků", tak to jsou "sleeves" (popř. ještě dle materiálu, jak mají v odkazu), např. "joint sleeves". Uvažuji, zda jde nahradit něčím z domácích potřeb apod.
↑ Bedlasky:To zní jak z nějaký středověký čarodějnický příručky:-)
Myslím, že by se to dětem líbilo. Ale předpokládám, že jen do okamžiku, než by dostali za úkol to po práci z těch zábrusů umejt, aby to do příště nežluklo.
↑ jelena:Tak sleeves taky nic.
Rozmyslím si, zda koupím ty z Verkonu, nebo při nákupu součástek vezmu kus silikonové bužírky.
Na rozhodnutí času dost, kroužky stejně hned tak nebudou...
Zdravím,
↑ Bedlasky: nemyslí se tím "sádlo" na kohouty (tedy na točivé uzávěry s otvorem) :-)?
↑ edison: to je zvláštní, že ne sleeves (tak jsme třeba říkali návlekům na tiskové válce) a příklad pro laboratorní sklo Odkaz. Nebo na Aliexpressu tak nejde najít s takovým názvem?
Došla jsem pro knihu "Laboratorní cvičení z organické chemie" 1974, píšou "Ramseyův tuk na zábrusy, silikonová vazelina, někdy též glykol, glycerín nebo mydlo. V některých případech se zábrusy nemažou..." (to budou případy vzájemného rozpouštění). Já si vybavuji tuhou mazlavou hnědou hmotu, prakticky bez zápachu, jak mažu kohouty a opačnou stranou zápalky dočišťuji otvory, vždy byla v dosahu (podle vzhledu bude Ramsay tuk). Ale jak jsem rozuměla, tak dotaz není na mazání, ale na užití návleků.
Mě to vychází, že zabroušený závit by se měl překládat jako "grind joint" a to co hledáš jako "sealing ring".
Problém je akorát, že když se dá do googlu přímo grind joint, většina odkazů se týká hulení trávy...
Ale když se tam dá přímo "glass bottle with grind joint" nebo tak něco, tak už to hledá co má.
a když se dá třeba "sealing ring for grind joint" nebo "grease for grind joint" vypadá to, že to i něco najde.
↑ jelena:
On to přesně takto nazval - kohoutí sádlo. Že na tyhle věci co se dají jíst, pít, mazat apod. nepoužívá klasický Ramsayho tuk, ale tohle. Ale upřímně nevím, jestli to není nějaký slangový výraz - psí sádlo také není sádlo ze psa :).
teflonove navleky u zahranicnych prodejcu hledejte pod nazvem:
PTFE sleeves = teflon sleeves
zabrusovy spoj = ground glass joint
na aliexpresu nic aktualne nenabizi, na ebay 2 prodejci:
https://www.ebay.com/itm/PTFE-SLEEVES-2 … 0851345031
https://www.ebay.com/itm/PTFE-Thin-Wall … 2949536427
avsak ty vam nebudou sedet na nase zabrusy, u nas jsou nejcastejsi NZ 14/23 a NZ 29/32
nabizi je krome zde jiz uvedeneho dodavatele jeste:
https://www.mercishop.cz/product/331850 … -teflonova
https://www.p-lab.cz/ptfe-tesneni-pro-zabrusy
dodavatelu lab. potreb je u nas vice, zkuste zaslat poptavky, mozna vam nabidnou lepsi ceny, jde vsak opravdu o relativne drazsi vec vzhledem k jednoduchosti
v obchodech prodavajicich instalacni material pro vodu/topeni/plyn koupite za 30 korun instalaterskou teflonovou pasku, tenka 0,1 mm, sirky 10-12 mm, delky 10-12 m, tou muzete obalit zabrus-jadro par vrstvami (2-3) a zasunout do zabrus-plaste
zabrusovy spoj je potreba jeste upevnit svorkou, aby se nerozpojil v nepravou chvili (v zahranicnych eshopech hledejte pod nazvem ground glass joint clamp) kterou si event. muzete vyrobit z pruznejsiho dratku, nebo improvizovat pouzitim gumicek (ty vsak nevydrzi vyssi teploty, o neco dele vydrzi, pokud se alespon podlozi vic vrstavami nejake izolace)
Mam po 5 kusech 14/23 a 29/32 a pri vakuove destilaci je to jen tak tak, kdyz pouziji kolonu + hlavu pro nastaveni refluxniho pomeru + Anschutz-Thieleho predlohu. Objednal jsem u nas obycejne a z Polska se zesilenym okrajem = se snimacim krouzkem, ponevadz 14/23 bez krouzku se spatne vyndavaji, pokud zustanou v zabrusovem plasti a ne na zabrusovej jadru, je pak potreba je od okraje podebrat jehlou. V pripade zajmu dam vedet, jestli verze s krouzkem stoji za to - z Polska je nejspis doruci drive, byly skladem a jiz je prevzala kuryrni sluzba. Opravdu se s nimi pracuje velmi komfortne, po pouziti neni potreba cistit zabrus od tuku, nekontaminuje se produkt (i kdyz tuky na mazani zabrusu se rozpousteji jen minimalne, asi nejvic v isopropylnitritu a podobnem). Napad se silikonovou buzirkou vypada dobre! Je pruzna? Jak je odolna vuci ruznym rozpoustedlum pri zvysene teplote? Neobsahuje krome silikonu nejake nevhodne primesi? Komercni teflonove navleky jsou na to, jak jsou tenke, docela tuhe, ale sedi na zabrusy presne a teflon je opravdu hodne inertni material.
Tu bužírku bych koupil taky v Polsku:-)
https://www.tme.eu/cz/katalog/elektroiz … 1456640%3B
Byl by link, kde jste koupil ty návleky?
Mě vlastně ani tolik nejde o kontaminaci produktu, jako aby nebylo komplet všechno zapatlaný od tuku. Je to na kroužek "Zábavná fyzika a chemie".
Děláme třeba extrakci soxhletem z koření a podobně, přičemž se dá ukázat, že různá rozpouštědla vyextrahují různé složky. Typicky zkoušíme aceton, IPA, benzín, případně cyklohexan a pak ještě extrahujeme kapalným plynem do zapalovače, ale to už je jen tak v kádince.
Nebo rozdělení složek z benzínu, či IPA od acetonu nebo vody a pod.