Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
můžete mi někdo pomoct s řešením této rovnice?
Posádka rakety hodlá opustit sluneční soustavu. V okamžiku, kdy se raketa pohybuje rychlostí 6,0·103 m·s−1, zažehne se motor. Rychlost zplodin vzniklých spalováním pohonných hmot je 3,0·103 m·s−1 vzhledem k raketě. V okamžiku zážehu má raketa hmotnost 4,0·104 kg a její zrychlení je 2,0 m·s−2. (a) Určete tah motoru a (b) rychlost spotřeby paliva.
Zdravím,
toto je jediné téma ze založených, které obsahuje vlastní vklad do problému (jinak viz pravidla a zbytek témat jsem proto zamkla). V tématu však chybí zápis rovnice, s řešením které by bylo potřeba pomoci (popř. "pomoct"). Děkuji za upřesnění.
edit: kontrola tlačítka viz pravidla
Zdravím, rychlost rakety označme [mathjax]\vec{v}[/mathjax], rychlost spalin vůči raketě [mathjax]\vec{u}[/mathjax]. Hybnost rakety před zážehem motoru je [mathjax]m\vec{v}[/mathjax].
Spaliny za krátký čas odnesou hmotnost [mathjax]\Delta m[/mathjax] a rychlost rakety se zvýší o [mathjax]\Delta \vec{v}[/mathjax].
Podle zákona zachování hybnosti
[mathjax]m\vec{v}=(m-\Delta m)(\vec{v}+\Delta\vec{v})+\Delta m \vec{u}[/mathjax].
Při roznásobení zanedbáme člen, který je součinem dvou [mathjax]\Delta[/mathjax] a rovnici dělíme [mathjax]\Delta t[/mathjax].
Zdravím,
↑ Mirek2: děkuji za příspěvek. Odvození k tématu je podrobně (i s barevnými obrázky) uvedeno v příslušné kapitole HRW (odkud je také úloha). Kolega ↑ Misunek33: uvádí, že problém je s řešením rovnice. Nevidím důvod nepočkat na to, až se problémová rovnice objeví v tématu.
"Neutron a deuteron" je OT, skryto, děkuji za pochopení - viz pravidla
↑ jelena:
Zdravím, nemůže být problém se sestavením rovnice?
Děkuji za info, podívám se, jak to řeší HRW, ale nevím, zda tazatel má HRW.
Nechápu, proč poslední dobou pomalu každý druhý dostane vyhubováno, že se napřed důkladně neseznámil s pravidly, nebo se mu rovnou smažou příspěvky. Podívej se do historie, jaké to bývalo přátelské fórum.
Zdravím,
OT příspěvky k přátelskému duchu za chvilku umístím do tématu o historii prátelského fóra. V tomto tématu prosím zůstat u problému z úvodního příspěvku (editovala jsem název tématu). Pomůže podrobně prostudovat kapitolu 9.7 z odkazu na HRW, úloha je v této kapitole v podstatě vyřešena.
Děkuji za pochopení a prosím pokračovat bez OT.
↑ Misunek33:
Bude-li ještě co nejasného, ptej se.
Nevím, jak by se mi dařilo v 1. ročníku bez přednášek a cvičení.
Jestli jsem správně pochopil, proč byly smazané další dotazy, neuvedl jsi, v čem je problém.
Napíše-li někdo jen zadání úlohy, patrně nám jen dává na vědomí, že má zajímavý příklad :)