Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, mohl by mi prosím poradit jak na tento příklad?
původní zadání: Vypočítejte změnu teploty glycerinu (β = 0.0005 K-1), při které bude relativní změna rovna 2%.
Chtěl jsem použít vzorec V=V1(1+βΔt) - ale nevím jak tam použít ta procento.
Pak jsem to zkusil nějak dosadit do vzorce ε=ΔV/V 100%. Ale to jsem se ještě víc zamotal.
kdyby mi někdo poradil, byl bych vděčný

Zdravím, s tou relatívnou zmenou objemu [mathjax]\varepsilon [/mathjax] si na to išiel dobre, len to chcelo dotiahnuť do konca.
Ak použijem tvoje značenie, tak relatívna zmena [mathjax]\varepsilon =\frac{\Delta V}{V_1}\cdot 100\% [/mathjax].
Pôvodný objem [mathjax]V_1[/mathjax] si vieš vyjadriť zo vzorca pre nový celový objem [mathjax]V[/mathjax] ktorý si plánoval použiť. Zmenu objemu [mathjax]\Delta V[/mathjax] si vyjadríš pomocou toho istého vzorca ak si uvedomíš, že [mathjax]V=V_1+\Delta V[/mathjax].
↑ Ferdish:
díky moc. už jsem přišel na to, kde jsem chyboval.
pokud jsem to tedy vypočítal správně, vyšlo mi, že Δt bude 2000/49 (40.8163 K)
předtím jsem si právě neuvědomil tu souvislost V a V1

↑ ZYgOn214:
Musím sa ospravedlniť za chybu - do vzorca [mathjax]\varepsilon =\frac{\Delta V}{V_1}[/mathjax] stačí dosadiť len za [mathjax]\Delta V[/mathjax], [mathjax]V_1[/mathjax] sa následne vykráti a teda [mathjax]\Delta T[/mathjax] vyjde pekné okrúhle číslo :-)

↑ MichalAld:
Viď môj príspevok #4, pán kolega :-)