Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň vedeli by ste mi prosím poradiť s príkladom. Obdĺžnik ABCD ma strany 10cm a 6 cm na ňom sú 2 body na strane b S a na strane c R. Tieto body sú v strede týchto strán. Treba vypočítať obsah trojuholníka ASR vo vnútri obdĺžnika. Neviem vôbec ako. A ďalej je otázka obsahy ktorých útvarov vies vypočítat, to mi vyšli 3 pravouhle trojuholníky a jeden obdlznik, trojuholníky rozmerov 10cm a 3cm,5cm a 3cm, 6cm a 5cm a obdlznik 10cm a 6cm. Obdlznik strany sme teda poznali. Neviem to nakresliť, viete mi aj takto poradiť. Dakujem

Zdravím,
ak sa body R a S nachádzajú v strede strán obdĺžnika, delia tieto strany na polovicu. Dĺžka strany AS bude polovicou strany [mathjax]b[/mathjax] a dĺžka strany AR bude polovička strany [mathjax]c[/mathjax]. Keďže trojuholník ASR je pravouhlý, jeho obsahom je súčin dĺžok AR a AS.
Ďakujem veľmi pekne, len nevedela som vám to nakresliť, keď som si to nakreslila reálne nevyšiel mi trojuholník ASR úplne pravouhláy, skoro a strany vyšli r=10,5cm,a=6cm a s=8cm. Tak neviem, ale ďakujem za odpoved

↑ Erika Oli:
Nie som si istý, či som tejto správe rozumel. Dĺžkam akých útvarov v tom obdĺžniku ABCD odpovedajú [mathjax]r[/mathjax], [mathjax]a[/mathjax] a [mathjax]s[/mathjax]?
Ak to majú byť nejaké úsečky, možno by bolo vhodné namiesto označenia malým písmenom používať značenie pomocou koncových bodov.
Prípadne vieš si mobilom odfotiť svoj náčrt, hodiť ho na nejaké úložisko a dať sem odkaz na pozretie/stiahnutie?

Zatiaľ mi nič neprišlo, ani do spamu...ale posielať mi to do mailu naozaj nebolo nutné :-)
Existuje kopa webových stránok, ktoré slúžia na nahrávanie rôznych súborov z PC/mobilu/tabletu na web a ich následné zdieľanie.
Na nahrávanie a zdieľanie obrázkov sa špecializujú tzv. image hosting servery. Stačí do vyhľadávača zadať "image hosting" a vo výsledkoch dostaneš hromadu odkazov.
V poslednej dobe medzi najpoužívanejší tu na fóre patrí https://ctrlv.cz/
↑ Erika Oli:
Hezký den.
Zkuste nad náčrtkem pouvažovat, proč se autor úlohy ptá, obsah kterých obrazců umíte vypočítat.
Nedá se toho chytře využít při výpočtu obsahu ∆ASR?
(ten opravdu není pravoúhlý).

↑ Jj:
Hm, máš pravdu...neviem prečo som si myslel, že ten trojuholník je pravouhlý. Asi za to môže to zmätočné/nejednoznačné označenie jednotlivých strán a prvkov toho obdĺžnika.
Ospravedlňujem sa teda za zmatocne označenie strán trojuholníka. Neviem ako mam poslať odkaz fotiek, aj keď ste mi dali radu. Považujeme to za vybavene. Keď budem vedieť ako sa to posiela, zadám ešte raz a pošlem foto. Prepáčte, naozaj to neviem spraviť. Ďakujem veľmi pekne

↑ Erika Oli:
Obsah trojúhelníka ASR vypočítáš
Od obsahu obdélníka ABCD odečteš obsahy tří pravoúhlých trojúhelníků (ARD,ABS,SCR)