Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Takhle to bylo v zadání o množině tam není nic psáno.
Spočítal jsem parciální derivace funkce které vyšly
[mathjax]\frac{\partial }{\partial \:x}=10x+8-8y[/mathjax]
[mathjax]\frac{\partial }{\partial \:y}=10y-8x-10[/mathjax]
a pak nevím jak dále
↑ wyso:
Jestliže tam není nic napsáno, tak se to asi řeší pro celý definiční obor funkce, což je [mathjax]\mathbb{R}^{2}[/mathjax].
Dával vám vyučující nějaké materiály k nastudování? Přijde mi, že tu látku nemáš moc nastudovanou.
Osobně bych ti doporučila se podívat na toto : Odkaz1
a toto Odkaz2 .
S pomocí toho by jsi to měl dát dohromady. Tak se těším, až jsem napíšeš, jak jsi to řešil a jak ti to vyšlo :) .

↑ wyso:
Položíme parciální derivace rovné nule, soustava má jedno řešení.
Ještě bych spočítal matici druhých derivací, což není těžké, a ověřil, zda je pos či neg .def.
Pos def znamená lok min, Neg def znamená log max, ani jedno asi sedlový bod.
Richard Tuček napsal(a):
↑ wyso:
Položíme parciální derivace rovné nule, soustava má jedno řešení (v tomto případě).
Ještě bych spočítal matici druhých derivací, což není těžké, a ověřil, zda je pos či neg .def.
Pos def znamená lok min, Neg def znamená log max, ani jedno asi sedlový bod.
Co když ta Hessova matice bude třeba semidefinitní?
↑ wyso: Doporučila bych mrknout se na tohle video :-) Řeší se tam něco hodně podobnýho, akorát je tam navíc třetí proměnná Z - to znamená, že tvůj příklad je ještě o krok jednodušší než ten ve videu ;-) https://youtu.be/_CGTqukZh70