Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
chtěl bych se zeptat proč není povolená následující úprava příkladu
=
, Obdobně
=
. U těchto dvou příkladů mi nejde o výpočet, spíš jen o popsání proč je tento postup špatně.
Ještě bych potřeboval pomoci s vyřešením tohoto příkladu aniž bych se dopustil některé z výše uvedených konstrukcí.
. Lze použít například větu o sevřené posloupnosti? 
↑ Aaron123:
Řekl bych, že úpravy samy o sobě špatně nejsou a už vůbec ti je nikdo nemůže zakázat. Jde spíš o to, že ti nic neříkají o výsledku (třeba by si někdo mohl omylem myslet, že druhý součinitel u prvního příkladu je jedna, ale pokud ukážeš, že má konečnou hodnotu, a to má, tak je ta úprava ok...).
A úvahu u toho druhého příkladu máš, dle mého názoru, správně.
↑ surovec: Jasně úprava sama o sobě je správná, šlo mi o to, že kdybych došel k výsledku tímto způsobem, tak mi to u nás ve škole nebude uznáno, ale moc nechápu co je na tom vlastně špatně.
↑ Aaron123:
Když do [mathjax](\frac{1 + \frac{1}{3n}}{1 + \frac{5}{4n}})^n[/mathjax] dosadíš [mathjax]\infty[/mathjax], dostaneš [mathjax]1^\infty[/mathjax], což je neurčitý výraz.
↑ Aaron123:
Kdybys ve druhém příkladu pokrátil zlomek jen [mathjax]n[/mathjax], dostal bys [mathjax]\lim_{n\to\infty}(\frac{3+\frac{1}{n}}{4+\frac{1}{n}})^n[/mathjax], kam už nekonečno dosadit můžeš a vyjde ti nula. Jde jen o to, abys nedostal na konci neurčitý výraz.
Tento typ limit také velmi často vede na Eulerovo číslo tak, že [mathjax]\lim_{n\to\infty}(1+\frac{1}{f(x)})^{f(x)} = e[/mathjax], jestliže [mathjax]\lim_{n\to\infty}f(x) = \infty[/mathjax].
U prvního příkladu mi tvé úpravy přijdou v pořádku - [mathjax]\frac{2^n}{5^n}[/mathjax] můžeš přepsat jako [mathjax](\frac{2}{5})^n[/mathjax], což je 0, a druhý činitel má konečnou hodnotu, takže limita je rovna 0.
↑ Placka03: Tak přesně tyhle úpravy u prvního příkladu jsou považovány za nesprávné, myslím tím určení limity na základě těchto úprav.
Řekl bych obecně, že pokud máš tvar (něco)^n nebo příklad, kde máš počet sčítanců daný závislý na n, tak nemůžeš takto postupovat a zvolit úplně jinou cestu, tady konkrétně v prvním příkladě přes součet geometrické posloupnosti a v tom druhém přes limitu sevřené posloupnosti.
V první limitě bych využil švindlu
[mathjax]{1+2+ \cdots + 2^n}=2^{n+1}-1 [/mathjax],
výraz bych odhadl
[mathjax]0 \le \frac{1+2+ \cdots + 2^n}{1+5+ \cdots + 5^n}\le\frac{2^{n+1}}{5^n} [/mathjax]
a použitím věty o dvou policajtech mám limitu spočítanou
↑ Aaron123:
"Dosazovat nekonečno" nerad slyším. Podle této logiky by platilo
[mathjax]\displaystyle\lim _{n\rightarrow \infty} \left(1+\frac{1}{n}\right) ^n=1[/mathjax]
a s tím nemohu souhlasit.
↑ Placka03:
Jasně. Takže víme, že když
[mathjax]\displaystyle\lim _{n\rightarrow \infty} a_{n}=A, A=1[/mathjax]
[mathjax]\displaystyle\lim _{n\rightarrow \infty} \left(a_{n}\right) ^n[/mathjax] nemusí být vždy [mathjax]A^{n}[/mathjax]
Podobně, když
[mathjax]\displaystyle\lim _{n\rightarrow \infty} a_{n}=0[/mathjax]
nemusí vždy platit
[mathjax]\displaystyle\lim _{n\rightarrow \infty} a_{n}.b_{n}=0[/mathjax],
Musíme dokázat, že posloupnost [mathjax]\{b_{n}\}[/mathjax] je omezená.
Třeba jste si neřekli o větě, která toto tvrdí, a proto máte zakázané úpravy v prvním příspěvku.