Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, lámu si hlavu s následující úlohou:
Pro prvočísla p,q,r platí, že p|qr-1, q|rp-1, a také r|pq-1. Jakých hodnot může nabývat součin pqr?
- já vůbec nevím jak mám tyto 3 informace nějakým způsobem spojit, ale mám doměnku, že zjistit jen součin v podstatě je zbytečné, protože to jsou prvočísla, takže ze součinu je všechny známe ale nevím, jsem trochu zmatená, v tenhle věcech často pokulhávam, tak jestli by mi mohl prosím někdo pomoci. Ještě mě napadlo zkusit nějak dokázat ze třeba jedno musí být sudé nebo tak...
↑ uršulka_life:
musí platit: qr=kp+1, tedy pqr=kp^2+p
ostatní analogicky
↑ Richard Tuček:
Jo, takže mám teda 4 výrazy:
pqr=kp^2 + p= lq^2 + l= mr^2 + r
Ale teď asi úpně nevím kam mě to má zavést, prosím o trošku upřesnění 🙏
To jste nade mnou všichni zlomili hůl či co 😅?
↑ osman:
Jakoby právě ze ne, našla jsem ještě řešení na nějakém jiném fóru, a v podstatě je to jenom 5*3*2
Protože když mezi sebou ony zmíněné zlomky vynásobíme a vydelime, co vydělit jde, zbyde nám toto:[mathjax]pqr|pq+rp+qr-1[/mathjax]
Bez újmy na obecnosti [mathjax]p\le q\le r[/mathjax]
Pak platí [mathjax]3qr-1 \ge pq+pr+qr - 1 \ge pqr[/mathjax]
p=2 a obdobně další postup
Nevím jestli jsem něco neudělala technicky špatně ale měl by se zobrazit příspěvek z 13:04 kde mám právě napsáno ze je to jen 2,3,5
↑ uršulka_life:,
No potom pqr=30 ( a mas ak p,q,r permutujes 6 trojic, ktore daju riesenie).
↑ vanok:
Ano, tohle téma jsem označila jako vyřešené už, děkuju všem za pomoc :)