Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den. Prosím o pomoc, syn byl nemocný a dostal za úkol tento příklad, ráda bych mu pomohla a netuším jak. pomůže prosím někdo. Téma učiva je závislost odporu na teplotě.
Předem moc děkuji za jakoukoli pomoc.
Příklad:
Zábleskovou vývojkou prochází elektrický proud 300mA při napětí 2,9V. Odpor jejího vlákna z wolframu při teplotě 20°C je 1,1Ω. Určete teplotu vlákna při záblesku.
Dobrý den,
pokud je to příklad pro SŠ, označme [mathjax]I=[/mathjax] 0,3 A, [mathjax]U=[/mathjax] 2,9 V.
Nejdřív vypočítáme odpor vlákna při průchodu proudu: [mathjax]R=U/I[/mathjax].
Pak použijeme rovnici [mathjax]R=R_{20}(1+\alpha\,\Delta t)[/mathjax], kde [mathjax]R_{20}[/mathjax] je odpor vlákna při teplotě 20 °C,
[mathjax]\alpha[/mathjax] je teplotní součinitel elektrického odporu wolframu (v tabulkách), [mathjax]\Delta t[/mathjax] je rozdíl teplot.
Vypočítáme rozdíl teplot a odečteme 20 °C (protože [mathjax]\Delta t=t_2-t_1[/mathjax]).

↑ Mirek2:moc děkuji, vyšlo nám 1737-20 = 1717 stupňů tak snad je to dobře. Díky Lenka
↑ Panenka Lenka:
snad ano, došla mi totiž baterka v kalkulačce :)
Hezký den.
Snad se nepletu, ale řekl bych, že při zvýšení teploty vlákna z původních 20°C o teplotu
Δt = 1737 K = 1737 °C
bude jeho teplota = 20 + 1737 = 1757 °C.
↑ Panenka Lenka:
Omlouvám se, 20 °C je naopak potřeba přičíst. Bez kalkulačky jsem jako bez ruky :)
Záblesková výbojka se žhavícím vláknem má prostě žhavenou katodu, takže k zapálení není potřeba tak velké napětí jako u klasických fotobleskových výbojek a katoda se méně rozprašuje. Žhavící teplota pak nemá vést k výraznému svícení, jen k emisi elektronů.
Ale je to dost exotická záležitost, nikdy jsem se s tím nesetkal. Možná to bylo v nějaké době zajímavé třeba počtem záblesků co to přežije, než se podařilo vyvinout vhodnější materiály pro takto namáhané nežhavené katody.
Stránky: 1