Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, nevím si rady s tímto příkladem, lámu si s tím hlavu přes 2 hodiny ale pořád nemůžu přijít na postup. Příklad : oddíl tvoří 80 dětí a dospělých. Čtrnáctidenní tábor pro ně stál dohromady 116400kč. Každé dítě zaplatilo 1200 kč a každý dospělý zaplatil 1800kč.
Otázka : Vypočtěte počet dospělých účastníků.
Vím, že je výsledek 34, ale postup vůbec nevím.
Předem díky moc za odpověď.
Zdravím,
ak vieme že účastníkov bolo celkovo 80 a [mathjax]x[/mathjax] z nich bolo dospelých, potom [mathjax]80-x[/mathjax] bolo detí.
Potom stačí zostaviť rovnicu (počet detí)*(poplatok za 1 dieťa)+(počet dospelých)*(poplatok za 1 dospelého)=celková suma.
↑ Patrik23:To už by bolo (takmer) kompletné riešenie...kde je problém? Však všetko máš zadané.
Počet dospelých..............................[mathjax]x[/mathjax]
Poplatok za jedného dospelého.........1800 (Kč)
Počet detí......................................[mathjax]80-x[/mathjax]
Poplatok za jedno dieťa...................1200 (Kč)
Celková suma................................116 400 (Kč)
Tak, a teraz to iba hoď do toho "vzorca" čo som ti dal v predošlom príspevku.
↑ Ferdish: dosadil jsem vše do rovnice a vyšlo mi ve zlomku 34/3 . rovnice : 80 x 1200 + x x(krát) 1800 = 116400 nevím kde je chyba
↑ Patrik23:
Počet detí je [mathjax]80-x[/mathjax] a nie 80. Je to jeden člen, ktorý treba do rovnice dosadiť v zátvorke.
↑ Ferdish: Vyšlo ! díky moc. Omlouvám se za otravování. nejsem moc dobrý v matice.
Také to šlo řešit soustavou rovnic.
x + y =80
1200x +1800y=116 400
↑ Patrik23:
Taky to jde takto (řešení ala 3.třída)
Všichni účastníci zaplatili alespoň 1200 Kč tj. celkem 1200x80=96000 kč.
Do celkové sumy zbývá 116400-96000=20400 kč.
Protože dospělí zaplatili ještě dalších 600 kč je jch 20400/600=34.
↑ Patrik23:
Nechci být nevhodný, ale prosím, zkus dodržovat trochu pravidla, např. název atd.
Můžeš je najít zde. Je tam přímo napsané, že název nemá být "Prosím pomoc!"...
Navíc, tato úloha je primitivní, na internetu, kdyby si chvíli hledal, bys našel spoustu podobných příkladů s postupem...
Ne to jen dát sem, a prosím, vyřešte to...
Potom to jen opsat a poslat učitelce, a místo toho, aby ses to naučil, hrát nějaké počítačové hry.
Vím, je to tak jednodušší, ale učení nemá být snadné...
↑ mirek_happy24:Mas uplnu pravdu, ale ak sa tu najde dostatocny pocet ludi, ktori sa na porusovani pravidiel ochotne podielaju, divis sa mu? Staci iba zadat text ulohy, pripadne neochvejne opakovat "nechapem, nechapem, nechapem" ... a riesenie dostane ako na podnose.
↑ vlado_bb:
To chápu vlado, je to tak jednodušší, ale nic se tím nenaučí ani látku nepochopí.
Ale osobně jsem proti porušování pravidel a takovéhoto "využívání" počestných lidí...
↑ mirek_happy24:↑ mirek_happy24: Dobrý večer, příklad jsem se snažil vypočítat 2 a půl hodiny a bylo mi jasné, že ho nevypočítám. Učím se na příjímací zkoušky a v matematice moc nevynikám. Příklad mi neměl kdo poradit, tak jsem napsal sem, na matematické forum. Na internetu jsem hledal a nenašel. Za pravidla, které jsem porušil se omlouvám, do příště si na to dám pozor.
Děkuji
↑ Patrik23:
Dobrá, doufám, že se to nebude opakovat.
V případě vyřešení příkladu označ téma jako vyřešené, další bod pravidel.
Vy je snad nečtete?
To by se před používáním jakékoliv webové stránky či jiného internetového vynálezu mělo udělat...