Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
nedávno jsem narazil na příklad, a nevím si sním rady, mám něco podobného vypracovat do školy, ale moc si nevím rady.
Příklad: Dokažte, že signál vyslaný ze Země se zpožděním t=c/g (měřeno pozorovatelem na Zemi) nikdy nedostihne raketu zrychlující od času t=0s. s konstantním zrychlením g.
Mé řešení:
Snažil jsem se na to jít přes Minkowského grafy (závislost [mathjax]ct[/mathjax] na [mathjax]x[/mathjax]), tedy rychlosti světla vynásobené čásem v klidové soustavě závislé na poloze, ale k ničemu převratnému jsem nedospěl.
Budu moc rád za každou informaci jak postupovat.
Děkuji.
A je to vůbec na teorii relativity? Nemá se to počítat klasicky?
Co je to vlastně to "konstantní zrychlení", nebo obecně zrychlení ?
Protože v teorii relativity můžeme definovat zrychlení dvěma způsoby - jako změna rychlosti podle souřadného času, nebo podle vlastního času.
Tím prvním způsobem - kdyby takové zrychlení bylo konstantní, tak za chvíli překročíme rychlost světla. Takže taková myšlenka není s teorií relativity příliš konzistentní.
A tím druhým způsobem - potom nevidím důvod, proč by signál raketu neměl dostihnout, protože ta souřadnou rychlost světla nikdy nedosáhne.