Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 03. 2021 23:26

zdeněk11
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

STR - Minkowskeho časoprostor - Příklad

Dobrý den,

nedávno jsem narazil na příklad, a nevím si sním rady, mám něco podobného vypracovat do školy, ale moc si nevím rady.

Příklad: Dokažte, že signál vyslaný ze Země se zpožděním t=c/g (měřeno pozorovatelem na Zemi) nikdy nedostihne raketu zrychlující od času t=0s. s konstantním zrychlením g.

Mé řešení:

Snažil jsem se na to jít přes Minkowského grafy (závislost [mathjax]ct[/mathjax] na [mathjax]x[/mathjax]), tedy rychlosti světla vynásobené čásem v klidové soustavě závislé na poloze, ale k ničemu převratnému jsem nedospěl.

Budu moc rád za každou informaci jak postupovat.

Děkuji.

#2 16. 03. 2021 00:29

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: STR - Minkowskeho časoprostor - Příklad

A je to vůbec na teorii relativity? Nemá se to počítat klasicky?

Co je to vlastně to "konstantní zrychlení", nebo obecně zrychlení ?

Protože v teorii relativity můžeme definovat zrychlení dvěma způsoby - jako změna rychlosti podle souřadného času, nebo podle vlastního času.

Tím prvním způsobem - kdyby takové zrychlení bylo konstantní, tak za chvíli překročíme rychlost světla. Takže taková myšlenka není s teorií relativity příliš konzistentní.

A tím druhým způsobem - potom nevidím důvod, proč by signál raketu neměl dostihnout, protože ta souřadnou rychlost světla nikdy nedosáhne.

Zápatí