Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
narazil jsem při studiu na zvláštní případ a zajímalo by mě jak by se řešil. Již mám nějaké své řešení, ale moc mu "nevěřím" dělal jsem jej intuitivně, ale v zadání je doporučeno použít transformaci do polárních souřadnic.
Zadání:
[mathjax]y^{2}= x, x^{2}+y^{2}+z^{2}=a^{2},pro : a=3
[/mathjax]
Moje řešení:
[mathjax]
V=\int_{0}^{3}\int_{0}^{3}\int_{\sqrt{x}}^{\sqrt{(9-x^{2}-z^{2})}}dy dxdz=
[/mathjax]
Ale nějak mi to hlava nebere, a přes pře polární tansformaci mě napadlo jen tohle:
průvodič: [mathjax] \varrho =\langle0;3\rangle [/mathjax]
úhel: [mathjax]\varphi =\langle\frac{\pi }{4};\frac{3\pi }{4}\rangle [/mathjax]
výška: [mathjax]z=\langle0;3\rangle[/mathjax]
Děkuji všem řešitelům za pomoc.
↑ zdeněk11:
Nechápu, proč ve Vašem řešení je u třetího integrálu nahoře odmocnina z [mathjax]9-z^{2}-z^{2}[/mathjax]... ??
Podle mě by tam mělo být [mathjax]9-z^{2}-x^{2}[/mathjax].
Pak by to bylo za mě dobře.
↑ mirek_happy24:
vždyť tam mám [mathjax]\sqrt{9-x^{2}-z^{2}}[/mathjax]
↑ Placka03:
To je právě celé zadání, úkolem je vykreslit si obrázek, určit meze a integrovat. Cílem pak zjistit objem tělesa.
↑ zdeněk11:
Můžeš si celé to těleso rozdělit na čtyři stejné části. Potom stačí spočítat objem jedné z nich a následně jej vynásobit čtyřmi.
Jedna z těchto částí je prostorová křivka [mathjax]f(x,y) = \sqrt{9-x^2-y^2}[/mathjax] nad oblastí vypadající takto.
Objem by poté šel spočítat pomocí dvojného integrálu takto: [mathjax]V = \iint_{I}f(x,y)dxdy[/mathjax].
Integrační oblast by se dala rozdělit ještě na dvě části, jak je to na obrázku výše.
Objem čtvrtiny tělesa se tedy rovná [mathjax]V = \iint_{A}f(x,y)dxdy + \iint_{B}f(x,y)dxdy[/mathjax], kde [mathjax]A[/mathjax] je část integrační oblasti před čárou na obrázku a [mathjax]B[/mathjax] je část za čárou.
Stačí tedy spočítat tyto dva integrály.
↑ zdeněk11:Pardon, jak to bylo malé a neměl jsem brýle, šlo to špatně přečíst...
↑ zdeněk11: Možná by mohlo pomoct tohle video, který právě řeší příklad výpočtu objemu pomocí trojnýho integrálu https://youtu.be/zYm-og_Rnp0