Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, potřeboval bych poradit s následujícím příkladem:
Z výšky h1 nad zemí bylo volně puštěno těleso. Ve stejném okamžiku ve výšce h2 bylo vrženo svisle vzhůru druhé těleso. Na zem dopadla obě tělesa současně. Určete
A) dobu pohybu;
B) velikost rychlosti v0.
h1 = 20 m, h2 = 15 m, g = 10 m/s2.
Odpor prostředí zanedbejte.
Zdroj: https://sites.google.com/site/fyzika007 … a-priklady
A je mi jasné- je to 2, ale mám problém s B, nevím bohužel jak to vypočítat
Prosím o pomoc.
Děkuji za případnou odpověď a přeji pěkný zbytek večera

Zdravím,
pre celkovú výšku [mathjax]h[/mathjax], ktorú dosiahne teleso hodené zvislo nahor platí [mathjax]h=h_2+\frac{v^{2}_{0}}{2g}[/mathjax], kde druhý člen predstavuje výšku samotného hodu nahor. [mathjax]v_0[/mathjax] je naša hľadaná počiatočná rýchlosť hodu.
Z výšky [mathjax]h[/mathjax] teleso padá voľným pádom (RZPP) so zrýchlením [mathjax]g[/mathjax], teda pre jeho výšku platí [mathjax]h=\frac{1}{2}gt^{2}[/mathjax] kde [mathjax]t=t_A-t'[/mathjax] je doba voľného pádu.
[mathjax]t_A[/mathjax] je celková doba pohybu (výsledok úlohy A) ) a [mathjax]t'=\frac{v_0}{g}[/mathjax] je doba pohybu telesa počas vrhu nahor. Spoj to všetko dohromady a dostaneš kvadratickú rovnicu s neznámou [mathjax]v_0[/mathjax].
↑ Ferdish: Děkuji za odpověď, ale není mi úplně jisté co je h2, napsal jsem si rovničku takto: [mathjax]\frac{1}{2}g(2-\frac{v_{0}}{g})^{2} = h_{2} + \frac{v_{0}^{2}{}}{2g}[/mathjax]
Možná je to uplně špatně, nejsem v tomto moc zběhlý, poprosil bych o ještě další vysvětlení.
Děkuji za případnou odpověď a přeji hezký den :)

↑ Enigma_036:
[mathjax]h_2[/mathjax] je výška h2 z tvojho zadania, teda tých 15 m v ktorých bolo to druhé teleso hodené zvislo nahor.