Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
jaký je rozdíl (je-li nějaký) mezi znaménky pro přibližnou hodnotu
a
? Vídám totiž oboje... Pokud je to stejné, tak který ze způsobů je mezi matematikami preferovaný? Děkuji
PS. Pokud jsem vybral špatnou kategorii, tak se omlouvám. Nemám tušení, kam toto patří...
↑ antonin.dolejs: Obidva symboly majú rovnaký význam a sú aj približne rovnako často používané.

↑ antonin.dolejs:
Rozdíl mezi nimi není, můžeš napsat [mathjax]1,893\doteq 1,9[/mathjax], stejně jako [mathjax]1,893\approx 1,9[/mathjax].
Na ZŠ se používá nejčastěji [mathjax]\doteq [/mathjax], na SŠ A VŠ je více používané [mathjax]\approx [/mathjax].
Podle mě je "uznávánější", jak jsi to popasl, psát [mathjax]\approx [/mathjax], osobně ho taky preferuji.
Jestli jsem Vám nějak pomohl, byl bych rád za zvýšení reputace... ;D
Hezký den.
Nevím, jak podle stávající normy, donedávna mezi těmito značkami jistý rozdíl byl (rok 2000):
značka [mathjax]\doteq[/mathjax] se používá pro zaokrouhlení, např. [mathjax]156,8\doteq 157[/mathjax],
značka [mathjax]\approx[/mathjax] pro přibližnou hodnotu, kromě číselných hodnot např. [mathjax]\sin\alpha\approx\alpha[/mathjax].

↑ Mirek2:
Míro, myslím, že tyto pravidla pořád platí, pokud se tedy nemýlím. Ale jak to asi bude chápat žák ZŠ?

Tím, že symboly mají stejný význam, bych si tak jistý nebyl.
Znak = s tečkou rovná se přibližně (po zaokrouhlení), např. pí je přibližně 3,14
Znak ~ se používá také v jiném smyslu, ale v tom není mezi matematiky jednota.
↑ mirek_happy24:
To si právě nejsem jistý, některé zvěsti z nové normy již vešly i do učebnic :)
O těchto se ke mně zatím nic nedoneslo, ale nedivil bych se, kdyby jedna z nich byla bez náhrady zrušena,
nebo kdyby to zatím bylo aspoň doporučeno.