Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 03. 2021 20:38

Maikeru
Zelenáč
Reputace:   

Termomechanika - stlačování dusíku

Dobrý den. Rád bych požádal o radu u následujícího příkladu:

Na stlačení 20 [mathjax]m^{3}[/mathjax] dusíku o teplotě 37°C z tlaku 0,1 MPa na tlak 0,4 MPa se spotřebovalo 3 500 kJ objemové práce a současně se odvedlo 2000 kJ tepla. Jaká bude teplota dusíku po stlačení?

Na základě změny teploty a tlaku předpokládám že děj nemůže být ani izotermický ani izobarický. Ze zadané hodnoty objemové práce a odvedeného tepla bych řekl že děj nemůže být ani izobarický, ani adiabatický. Pokud by se jednalo o děj polytropický, čekal bych že to bude v zadání zmíněno, ale není. To už mi ovšem došly děje a tím i vztahy, které jsem doposud na příklady stlačování plynů využíval (je samozřejmě možné že uvažuji špatně).

Prosím tedy o radu jak příklad vyřešit. Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.

#2 15. 03. 2021 21:58

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Termomechanika - stlačování dusíku

↑ Maikeru:
Zkusil bych to takto:
Máme 1. větu termodynamiky: $\Delta U=Q-W$
Taky to vypadá, že se pracuje s ideálním plynem, takže platí $p_1V_1=NkT_1$
A nakonec (dusík má dvouatomové molekuly) máme vztah $U=\frac52NkT$, takže $\Delta U=\frac52Nk\Delta T$

Vhodnou kombinací těchto vztahů to půjde.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 16. 03. 2021 00:19

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Děj to bude nějaký extrémně sofistikovaný (jako vhodná kombinace izotermického a adiabatického). Ale ono na tom nejspíš vůbec nezáleží. Jak píše Zdenek1, energie ideálního plynu závisí jen na teplotě. Takže 2000kJ z té práce se odevzdá jako teplo, a zbytek se využije na zvýšení vnitřní energie plynu, a tedy zvýšení teploty.

Co mě ovšem zaráží, že máme zadaný ještě i ten koncový tlak - a podle mě je to už poněkud mnoho požadavků, které nemůžeme najednou splnit...

#4 16. 03. 2021 01:08 — Editoval Ferdish (16. 03. 2021 01:18)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

↑ MichalAld:
Tiež mi to s tým koncovým tlakom nedalo, a tak som trochu zapátral.
Podľa všetkého ide o upravené zadanie, ktorého originálne znenie bolo publikované v jednej zbierke príkladov vydanej FS ČVUT.
V originálnom zadaní sa priamo spomína, že sa jedná o polytropický dej, takže predtucha kolegu Maikeru bola správna.
Obsahuje však ešte jednu úlohu naviac a síce vypočítať polytropický koeficient. A práve na tento účel je zadaná konečná hodnota tlaku.

Len tak na okraj: pri výpočte konečnej teploty autori tiež vychádzajú z 1. TZ, no [mathjax]\Delta U[/mathjax] počítajú cez mernú tepelnú kapacitu dusíka pri stálom objeme.
Využívajú pri tom hodnôt molárnej hmotnosti a Poissonovej konštanty dusíka, hoci v zadaní explicitne spomenuté nie sú - zrejme rátajú s použitím MFCHT pri výpočtoch.
V tomto prípade mi príde elegantnejšie riešenie od kolegu ↑ zdenek1: nakoľko on si pri výpočte [mathjax]\Delta U[/mathjax] vystačí iba s Boltzmannovou konštantou :-)

#5 16. 03. 2021 10:09

MichalAld
Moderátor

Ferdish napsal(a):

V tomto prípade mi príde elegantnejšie riešenie od kolegu ↑ zdenek1: nakoľko on si pri výpočte [mathjax]\Delta U[/mathjax] vystačí iba s Boltzmannovou konštantou :-)

No ale taky tam má předpoklad dvouatomové molekuly, a s tím související konstantu - což nemusí být nutně pravda, a správnější by bylo vzít Poissonovou konstantu. A nebo prostě měrnou tepelnou kapacitu při konstantním objemu.

#6 16. 03. 2021 10:30 — Editoval Ferdish (16. 03. 2021 10:31)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

↑ MichalAld:
V tom predpoklade dvojatómovosti molekuly dusíka nevidím problém - koniec koncov, toto sa učí už na ZŠ. Na druhú stranu je potrebné, aby si túto skutočnosť pri konštrukcii riešenia človek uvedomil :-)

Nakoniec, výsledná konečná teplota pri použití postupu od zdenka vychádza rovnako ako pri použití postupu uvedeného v dotyčnej zbierke úloh FS ČVUT, takže...

#7 16. 03. 2021 11:28

MichalAld
Moderátor

No tak ještě aby vycházelo

[mathjax]\frac{p_1V_1}{T_1}=\frac{p_2V_2}{T_2}[/mathjax]

#8 18. 03. 2021 18:54 — Editoval MichalAld (18. 03. 2021 18:55)

MichalAld
Moderátor

Ono je to totiž ještě jinak ... on ten požadavek stlačení na 0.4MPa je jen na zmatení nepřítele. Pokud práce a odevzdané teplo bude takové, jako je v zadání, dokážeme v principu vyrobit jakýkoliv tlak, a teplota bude pořád stejná. Záleží jen na detailech toho, jak bude proces stlačování probíhat.

Takže když vezmu ten vztah, co uvedl Zdenek1, [mathjax]\Delta U=\frac52Nk\Delta T[/mathjax] a dosadím počet částic, tak dostaneme

[mathjax]\Delta T = \frac{2}{5} \frac{T_1}{p_1 V_1}\Delta U=\frac{2}{5} \frac{T_1}{p_1 V_1}(W-Q)[/mathjax]

A to tak bude vždycky, ať už bude koncový tlak jakýkoliv. Akorát pro různý tlak dostaneme různý objem - a proces stlačování musíme provádě tak, abychom odevzdali přesně tolik tepla, kolik potřebujeme.

Ještě jsem ověřoval a dusík se při 20°C opravdu chová jako ideální dvojatomový plyn, tj [mathjax]\kappa=1.4[/mathjax], takže vztah pro vnitřní energii je asi správný.

Zápatí