Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den prosim o pomoc pri objasneni problemu riesenia jedneho prikladu.
Keď skrátime matematické kyvadlo o 1/5 jeho dĺžky, zväčší sa jeho frekvencia o 1/5 Hz. Keď kyvadlo predĺžime o 1/5 jeho dĺžky zmenší sa jeho frekvencia o 1/5 Hz. Aké dlhé je kyvadlo ?
Je to príklad z kružíka, zostavil som rovnice
[mathjax]f+\triangle f=\frac{1}{2\pi }\sqrt{\frac{5g}{4l}}[/mathjax]
[mathjax]f-\triangle f=\frac{1}{2\pi }\sqrt{\frac{5g}{6l}}[/mathjax]
Moja otázka - akonáhle tieto rovnice podelím, dostanem spravne riešenie uvedené v Kružíkovi.
Ja som skúšal vynásobiť druhú rovnicu mínus jednotkou a rovnice sčítať- vtedy to ale nevyjde. Spravil som niekde matematický problém? Prikladám postup
[mathjax]2\Delta f=\frac{1}{2\pi }\sqrt{\frac{5g}{4l}}-\frac{1}{2\pi }\sqrt{\frac{5g}{6l}}[/mathjax]
[mathjax]4\pi \Delta f=\sqrt{\frac{5g}{l}}(\frac{1}{2}-\frac{\sqrt{6}}{6})[/mathjax]
[mathjax]l=\frac{5g(\frac{1}{2}-\frac{\sqrt{6}}{6})^{2}}{16\pi ^{2}\Delta f^{2}}[/mathjax]
a výsledok nesedí. Ďakujem za pomoc

Zdravím,
výraz [mathjax]2\Delta f=\frac{1}{2\pi }\sqrt{\frac{5g}{4l}}-\frac{1}{2\pi }\sqrt{\frac{5g}{6l}}[/mathjax] i jeho úprava vyzerajú v poriadku, zrejme sa bude jednať iba o chybu v dosadení alebo v samotnom výpočte.
BTW aký je učebnicový výsledok? Mne po dosadení za [mathjax]g=9,81 \text{ m}\cdot \text{s}^{-2}[/mathjax], kalkulačkovej hodnoty [mathjax]\pi [/mathjax], prevode výsledku na centimetre a zaokrúhlení na jedno desatinné miesto vyšlo 71,2 cm.
↑ Ferdish: Má to vyjsť 6,72 cm a som z toho už jeleň, trom ľudom nam to už nevyšlo. Chybu matematicku tam nevidim preto sa pytam ked tak ci som niečo prehliadol ale dosadzoval som to veľakrát. a nesedí to

Môžeš mi ešte ukázať ten druhý spôsob výpočtu (podelenie rovníc), pomocou ktorého si sa dopracoval k učebnicovému výsledku, prosím?
Ak to chceš uploadovať ako fotku/obrázok, tak budeš musieť použiť nejaké externé úložisko alebo image hosting a hodiť sem link. Vstavaná funkcia tu na fóre je momentálne nefunkčná.
↑ Ferdish: V riešení v zadu kružíkovi je rovnica
[mathjax]\frac{(f+0,2)^{2}}{(f-0,2)^{2}}=\frac{1,2}{0,8}[/mathjax]
a vysledky f=1,93 Hz a l=6,72 cm
zaráža ma práve to že ked tie moje rovnice podelím tak dostanem presne toto
ale ked to riešime sčítaním rovnic tak to nevyjde. Príde mi to celé podivné

Ferdish napsal(a):
Mne po dosadení za [mathjax]g=9,81 \text{ m}\cdot \text{s}^{-2}[/mathjax], kalkulačkovej hodnoty [mathjax]\pi [/mathjax], prevode výsledku na centimetre a zaokrúhlení na jedno desatinné miesto vyšlo 71,2 cm.
Pardon, ospravedlňujem sa, urobil som vo výpočte chybu. Po oprave mi dĺžka kyvadla vyšla 6,54 cm čo je v dobrej zhode s učebnicovým výsledkom. Odchýlku je možné vysvetliť rozdielom v dosadzovaných hodnotách za [mathjax]g[/mathjax] a [mathjax]\pi [/mathjax], eventuálne aj za [mathjax]\frac{1}{\sqrt{6}}[/mathjax].
Aký výsledok vychádza pri použití vzťahu [mathjax]2\Delta f=\frac{1}{2\pi }\sqrt{\frac{5g}{4l}}-\frac{1}{2\pi }\sqrt{\frac{5g}{6l}}[/mathjax] tebe?
↑ Ferdish:a riešili ste to delením alebo sčítaním ako ja? lebo potom naozaj neviem kde je chyba, matematicku chybu tam nevidim

↑ Ondri22:
Riešil som to tvojim spôsobom. Urobil som chybu v tom že som zabudol umocniť zátvorku [mathjax](\frac{1}{2}-\frac{\sqrt{6}}{6})[/mathjax] vo výslednom výraze. Možno aj ty a tvoji spolužiaci robíte tú istú chybu.
Každopádne aby som zistil kde je chyba, potreboval by som vidieť ten samotný výpočet, teda dosadenie hodnôt a vyčíslenie. Samotný výraz [mathjax]2\Delta f=\frac{1}{2\pi }\sqrt{\frac{5g}{4l}}-\frac{1}{2\pi }\sqrt{\frac{5g}{6l}}[/mathjax] je OK.
↑ Ferdish: už viem kde je chyba, ten zlomok s odmocninou som nahadzoval v kalkulačke cez funkciu zlomok a nejak mi to špatne vypočítalo. Každopádne dakujem, už mám v tom jasno :)