Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 03. 2021 10:07

Prettyisdash
Zelenáč
Reputace:   

Zkušební test s vše, úkol

Dobrý den,
Můžete mi poradit, jak řešit tento úkol ze zkušebních testů vše. Díky předem
O skupině 32 zaměstnanců máme následující informace ve vztahu k ovládání programu MS Teams a tvorbě kontingenčních tabulek. 24 zaměstnanců má alespoň jednu z těchto dovedností. 25 zaměstnanců má nejvýše jednu z nich. MS Teams ovládá o 7 více zaměstnanců, než je počet těch, co umí vytvářet kontingenční tabulky. Kolik minimálně členů musí mít tým, který bude náhodně vytvořený z této skupiny, aby byla jistota, že v týmu bude člen, který umí vytvářet kontingenční tabulky?
a) 13
b) 21
c) 24
d) 19
e) Žádná z předchozích možností.

#2 25. 03. 2021 10:43

surovec
Reputace:   24 

Re: Zkušební test s vše, úkol

↑ Prettyisdash:
Označ si počty členů v jednotlivých skupinách jako neznámé (neumí nic, umí jen Teams, umí jen tabulky, umí obojí) a ze zadání sestav rovnice. Ze soustavy se snažíš vydolovat hodnotu "neumí nic + umí jen Teams + 1".

#3 25. 03. 2021 10:54

Prettyisdash
Zelenáč
Reputace:   

↑ surovec:
Počítala jsem s tím, že MS Teams může dělat šestnáct lidí, tabulky devět lidí a umí všechno sedm lidí, je to tak?

#4 25. 03. 2021 11:44

surovec

↑ Prettyisdash:
Já nevím, kolik je kterých, já z té soustavy rovnou vyjádřil to, na co se ptají... ;-)

#5 25. 03. 2021 11:58

Prettyisdash
Zelenáč
Reputace:   

↑ surovec:
A ty mi pomůžeš s tou soustavou, prosím?

#6 25. 03. 2021 12:39

surovec

↑ Prettyisdash:
Tak označ neumětely jako A, poloumětely s Teamsy jako B, poloumětely s tabulkami jako C a obojetný borce jako D. Co se tam teď tvrdí? Aspoň jednu znalost (B + C + D) má 24 lidí. A tak dále. Odpovědí na otázku je (při nejhorší variantě), že vybereš ty, co neumějí tabulky (A + B) a přidám k nim jednoho dalšího. Takže ze soustavy vyjádři A + B a máš hotovo.

Zápatí