Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
Můžete mi poradit, jak řešit tento úkol ze zkušebních testů vše. Díky předem
O skupině 32 zaměstnanců máme následující informace ve vztahu k ovládání programu MS Teams a tvorbě kontingenčních tabulek. 24 zaměstnanců má alespoň jednu z těchto dovedností. 25 zaměstnanců má nejvýše jednu z nich. MS Teams ovládá o 7 více zaměstnanců, než je počet těch, co umí vytvářet kontingenční tabulky. Kolik minimálně členů musí mít tým, který bude náhodně vytvořený z této skupiny, aby byla jistota, že v týmu bude člen, který umí vytvářet kontingenční tabulky?
a) 13
b) 21
c) 24
d) 19
e) Žádná z předchozích možností.
↑ Prettyisdash:
Označ si počty členů v jednotlivých skupinách jako neznámé (neumí nic, umí jen Teams, umí jen tabulky, umí obojí) a ze zadání sestav rovnice. Ze soustavy se snažíš vydolovat hodnotu "neumí nic + umí jen Teams + 1".
↑ surovec:
Počítala jsem s tím, že MS Teams může dělat šestnáct lidí, tabulky devět lidí a umí všechno sedm lidí, je to tak?
↑ Prettyisdash:
Já nevím, kolik je kterých, já z té soustavy rovnou vyjádřil to, na co se ptají... ;-)
↑ surovec:
A ty mi pomůžeš s tou soustavou, prosím?
↑ Prettyisdash:
Tak označ neumětely jako A, poloumětely s Teamsy jako B, poloumětely s tabulkami jako C a obojetný borce jako D. Co se tam teď tvrdí? Aspoň jednu znalost (B + C + D) má 24 lidí. A tak dále. Odpovědí na otázku je (při nejhorší variantě), že vybereš ty, co neumějí tabulky (A + B) a přidám k nim jednoho dalšího. Takže ze soustavy vyjádři A + B a máš hotovo.