Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
No já ti rovnou prozradím, že
- něco jako vt bude v našem případě 0 - kyblík/kondenzátor byl na začátku prázdný
- zbytek vyjde prostě půlka toho, co by vyšlo, kdyby voda/proud tekl celou dobu stejný
Je to dáno tím integrováním: integráll je plocha pod křivkou. Při konstantním vstupu je to plocha obdélníku. Nám se ale postupně snižuje, takže jsme obdélník rozřízli úhlopříčkou na půl.
Dále pokračuj dle:
↑↑ edison: nebo ↑↑ edison:
dle zadání:
sarmet napsal(a):
Kondenzátory C1 = 10 nF a C2 = 150 nF jsou spojeny v sérii a jejich přípustné pracovní napětí(napětí mezi elektrodami) U = 100 V. Po připojení k napájecímu zdroji obvodem protékal počáteční proud Ι = 500 μA, který za dobu t = 800 μsec lineárně zanikl.
Jsou oba kondenzátory správně dimenzovány?
Něco jako a je rychlost změny proudu di/dt
(pořád nevím, jestli znáš terminologii ohledně integrálů a derivací)
Kdyby byl proud konstantní:
Q = It což je něco jako jako s = vt
Jenže on konstantní není, lineárně se mění*. Proto:
Q = 1/2 * di/dt * t^2 což je něco jako s = 1/2 * a * t^2 kde a = dv/dt
*je nám vlastně jedno, zda z 0 na max, nebo z max na 0
dosazený to vypadá dobře
a pak nezapomenout správně určit předponu k těm coulombům co vyšly
Pak pokračuj dle ↑↑ edison:
↑ Ferdish: já měl fyziku naposled asi 5 let zpět a to jsem byl ještě nepozorný student kterému to bylo jedno, takže na to teď doplácím.
omlouvám se, že vstupuji do diskuze - zajímalo by mě, zda lze postupovat takto:
a) celková kapacita C = 9,375 nF
b) nakreslím graf proudu na čase, plocha pod grafem je trojúhelník, jeho obsah odpovídá náboji, tedy [mathjax]Q=\frac12 I_0\cdot t[/mathjax] = 0,000 000 2 C
c) U = Q/C = 21 V
závěr: kondenzátory jsou správně dimenzovány (?)

↑ sarmet:
Nemáš pravdu v tom, že 200 000 μC je 2 C. Správne by to bolo 0,2 C teda sekol si sa o jeden rád. Ale aj tak ten výsledný náboj 0,2 C nie je spočítaný správne.
Predpony (a ich značky) vyjadrujúce rád vzhľadom k základnej jednotke od tretieho rádu nahor (1000-násobok, kilo-) i nadol (0,001-násobok, mili-) sú definované pre každý ďalší tretí rád. Viď https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99edpona_soustavy_SI
EDIT: Kolega Mirek2 v riešení v riadku b) nakoniec ukázal správne premenenú hodnotu náboja [mathjax]Q[/mathjax], ako vidíš je to v skutočnosti miliónkrát menšia hodnota než 0,2 C.
↑ Mirek2:Ano.
To už tady propaguju od ↑↑ edison: jen teda s tím že jsem předpokládal i možnost že jeden bude OK a druhý ne
edison napsal(a):
↑ Mirek2:Ano.
To už tady propaguju od ↑↑ edison: jen teda s tím že jsem předpokládal i možnost že jeden bude OK a druhý ne
V podstatě je to sériový spojení nejsložitější část výpočtu, proto bych to nepočítal. Ostatní jde z paměti. Obzvlášť pro 10n, což je menší z nich a na něm je tedy víc (je OK = je jasné že je OK i druhej)