Existuje vůbec nějaká příručka, která by se zabývala Texem a typografií v matematice? Když už jsem něco našel, tak se týkalo až moc obecné typografie, přičemž většinu z těch poznatků Tex zpracovává sám automaticky (byl tam třeba popis, jak by měl správně vypadat zlomek atp., o což se už v Texu nestarám). Pamatuji si pár poznatků ze školy, ale tam nám toho zase tak moc říci nestihli. Potřeboval bych nějakou příručku typu „jak typograficky správně sázet matematické vzorce v texu“.
A pokud žádná taková příručka neexistuje, tak bych se ještě rád zeptal na to, kdy se vlastně správně používá matematický mód? Konkrétně:
1) Mají být obyčejná čísla (třeba výsledek nějakého výpočtu) uzavřena mezi $?
2) Mají být v matematickém módu i označení různých geometrických útvarů? Tedy „úsečka $AB$“ nebo „úhel $AVB$“.
Zatím obojí dávám mezi dolary, ale všiml jsem si, že v matematickém módu to neumí pořádně vyvažovat mezery mezi písmeny, takže pak z toho vzniká takováhle hrůza:
(Tady to ještě vypadá vcelku OK, ale mně to generuje tak dvojnásobnou mezeru mezi „V“ a „S“.)
Pokud to z matematického módu vyhodím a dám do normálního textového, tak je to vysázené hezky.

↑ Lukee:Podřezávání v matematickém módu se dá "ohackovat" záprnou mezerou.
Pokus to demonstrovat na příkladu:
->
není přesvědčivý, ale v normálním TeXu to funguje. Jinak myslím, že geometrické názvy by měly být matematickým fontem.
Co se týče čísel, ta to vysází vždy stejně. Ve výstupním formátu se sémantika neuchová, takže osobně nevidím důvod dolary psát.
↑ Lukee:
Neco je o oborovych zvyklostech: mame sice nejake normy, ale piste
, kdyz cely svet pise
.....
Asi je dobre necist normy, ale zacit u tech knizek co doporucuji kolegove prede mnou. Ale je potreba si jeste rozmyslet, jak se treba chci vyporadat s takovou specialitou jako je opakovani relaci po radkovem zlomu na zacatku radku. Dostat tuhle (zda se ze ceskou) specialitku do LaTeXu mi neprijde tak snadne (zvlaste po te, co nam pro cestinu LaTeXiste udelali aktivni minus).
Ja bych se ridil citem a tim, jak to maji kolegove v knihach, ktere mi pripadaji pekne vysazene :).

Ja bych se ridil citem a tim, jak to maji kolegove v knihach, ktere mi pripadaji pekne vysazene :).
Jo, taky to tak řeším :-).
Ostatním díky!