Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobře, takže když jsem si jednotky převedl na metry, vyšlo mi to rovných [mathjax] 5\cdot 10^{-10}[/mathjax] Hz. A i tak se nemohu pořád dopracovat k řádnému číslu 3. Když dosadím daně hodnoty tak mi to vychází [mathjax] 6\cdot10^{-29}[/mathjax]. Děkuji Vám za radu.

↑ grol123:
Je jasné, že premeny fyzikálnych jednotiek a násobenie a krátenie čísiel zapísaných v tvare [mathjax]a\cdot 10^{b}[/mathjax], kde [mathjax]a\in \langle 1;10),b\in \mathbb{Z}[/mathjax] ťa buď úplne minuli, alebo ak ste to už preberali, tak si z toho nič nepobral.
↑ edison: Převod jsem udělal 6*10 na - 7
A 300000km/s je 300 000 000 m/s. Z tohoto jsem počítal. A vyšlo mi 5 Hz po přepočítání. Ale i když dosadím do vzorečku, tak mi to nevychází. Potom by mělo stačit udělat jen h*f a měl bych dostat energii jednoho fotonu ne?
Předem Vám děkuji.

↑ grol123:
OK, skúsime to krok po kroku...vyjadri si veličiny, ktoré potrebuješ na výpočet energie jedného fotónu, v základných jednotkách. Planckovu konštantu nemusíš, jej tabuľková hodnota už v základných jednotkách je.
Napíš teda hodnotu rýchlosti svetla [mathjax]c[/mathjax] v metroch za sekundu (m/s) a vlnovú dĺžku [mathjax]\lambda [/mathjax] v metroch (m).
↑ Ferdish:Převody má správně. 6e-7 ano, 3e+8 taky. Jen neumí dělit ty řády. Místo toho je násobí.

↑ edison:
No, bez urážky smerom k ↑ grol123:, ale ak niekto nevie rozoznať rozdiel medzi opráciou delenia a násobenia a dopracoval to na strednej škole až do 3. ročníka, pak je někde něco ale hodně, hodně, HODNĚ špatně...

↑ grol123:
Neviem akú máš kalkulačku, ale asi vidím problém v tom, že tvoja kalkulačka kvôli symbolu "krát" neberie [mathjax]6\cdot 10^{-7}[/mathjax] ako jedno číslo a potom miesto [mathjax]\frac{30000000}{6\cdot 10^{-7}}[/mathjax] ti to vlastne počíta [mathjax]\frac{30000000\cdot 10^{-7}}{6}[/mathjax]
Skús namiesto [mathjax]\cdot 10^{-7}[/mathjax] použiť symbol exponentu (tlačítko "exp") ktorý sa na displejoch kalkulačiek zvykne zobrazovať ako zmenšené veľké "E".
Toto E má rovnaký význam ako násobenie rádu desiatkou a zapisuje sa ako [mathjax]\text{E}x\equiv \cdot 10^{x}[/mathjax], napr. [mathjax]3\text{E}8=3\cdot 10^{8}=30000000[/mathjax] alebo [mathjax]6\text{E-7}=6\cdot 10^{-7}=0,0000006[/mathjax].
↑ Ferdish: Aha, chyba bude asi v kalkulačce, teď jsem to zkusil a vyšlo mi 5*10 na 14 Hz. Je toto už správný výsledek?
Moc Vám děkuji za pomoc, už jsem se dopracoval ke správnému výsledku už mi to vyšlo dobře. Energie jednoho fotonů vyšla 3,31*10 na - 19 když jsem to vydělil 10 na - 18 vyjde 3, 02 což si myslím že je přijatelné. Ještě jednou Vám děkuji za pomoc a za trpělivost.

↑ grol123:
Tak sme sa dopátrali k výsledku. Nie je nad to vedieť ovládať svoju kalkulačku, že? :-)
Ospravedlňujem sa pokiaľ niektoré moje komentáre vyzneli drsne. To, že je problém z hľadiska technickej stránky veci, nebolo zrejmé.
Každopádne, nezaškodí si kalkulačkové výpočty podobného charakteru trochu potrénovať...