Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
Mohl by mi prosím někdo pomoct, jak na to?
Podle obrázku se ma určit, které trojúhelníky mají stejný obsah.
Zkoušela jsem spočítat malé s a následně obsah, ale každý mi vyšel jinak :-/
Zde přikládám obrazek: https://gifyu.com/image/tSkb
Děkuji moc

↑ theterka14:
Zkusil bych spíš vzorec základna x výška děleno dvěma. Jde o to, že díky mřížce jdou ty výšky snadno určovat
Vlevo nahoře. Základna 4, výška 5
Navíc tvé údaje 4,5,5 nejsou dobře

Zdravím,
vzorec na výpočet obsahu trojuholníka je všade rovnaký - polovica súčinu dĺžky strany a výšky na ňu danej.
U každého trojuholníka je teda najprv nutné identifikovať dvojicu "strana + jej výška" a správne odčítať ich dĺžky pomocou priloženej mriežky.
Ak tie perom dopísané čísla do obrázka sú dĺžky jednotlivých strán čoby násobky jednotkového dielika mriežky, tak máš väčšinu z nich zle.
Súhlasia so skutočnosťou iba vtedy, ak konkrétna strana (úsečka) leží na líniách mriežky, čo v tomto prípade platí iba pre úsečky AB, DE, GI a KL.
A keďže nikde nevidím určené/zapísané dĺžky výšok na žiadnu zo strán v ľubovoľnom trojuholníku, tak potom nerozumiem, ako si sa dopracovala k hodnotám tých obsahov.

↑ Ferdish:
Já jen že mohla použít k výpočtu vzorec součinu dvou stran a úhlu jimi sevřeném (pracuje tam se všemi stranami trojúhelníku, které má ale špatně)
Tak snad odpoví

Je aha :-( a jak prosím zjistím délky tech stran? Napsala jsem, co jsem si myslela, že to jednoduše spocitam takhle. Dekuji.

↑ theterka14:
U prvního jsem ti napsal. Je potřeba si uvědomit, že výška je kolmice z vrcholu na přímku procházející protější stranou.
U zbylých zkus hledat sama. Od toho je tam právě ta mřížka, aby se to dobře hledalo

Uz nejspíš vim, zkusím to dosadit! :-)

Děkuji moc, už mě to docvaklo :-)

↑ theterka14:
No, už na prvý pohľad na tom obrázku pri trojuholníku ABC je jasné, že strany AC a BC nemôžu mať rovnakú dĺžku. A vlastne to isté s dvojicami strán GH-IH a DF-EF.
Otázkou je, prečo ti to ani v jednom prípade neprišlo zvláštne? Je to poznať aj bez priloženia pravítka.