Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, mohl by mi prosím někdo pomoct s pomerem v jednom prikladu?
Zadání je: délky ramene a základny rovnoramenneho trojúhelníku jsou v poměru 17:16. Obvod trojúhelníku je 100cm. Urci obsah.

↑ theterka14:
Délka tyče je 6m. Rozdělíme ji v poměru 1:2. Jaké jsou délky jednotlivých částí?

↑ marnes: To bude 2m a 4m, to si odvodim z hlavy, ale nevim, jak to pořádně spočítat. Nějak secist a vydelit?

Je, už mi to docvaklo a vyšlo to! :-D :-) moc dekuji za pomoc.

A kdybych měla třeba zadane dvě odvesny a obsah a měla bych vypočítat výšku C, tak jak bych to udělala prosím?

↑ theterka14:
Z dvou odvěsen vypočítat přeponu, což pak bude základna.
Obsah znáš, základnu znáš, výška je jediná neznámá.

↑ marnes: ale když mám opět odvesny v pomeru, tak jak si je zjistím v cm? Zase bych secetla poměry (11:60), takže 71 a poté obsah (1320), a vydelila 1320:71? Zkoušela jsem to takto, ale nevyšlo mi to :-/

↑ theterka14:
Tak to by bylo dobré napsat ten příklad. Takto radit je obtížnější

↑ theterka14:
Jinak tady asi budeme počítat s obdélníkem

Zadání bylo: Máme dvě odvesny v pomeru 11:60, a obsah pravouhleho trojúhelníku je 1320 cm^2. Vypocitejte výšku na přeponu C.
Prave jsem to zkoušela různými způsoby a nevyšlo mi to :-(
Myslíte počítat s obdelnikem a pak z toho udělat trojúhelník?

↑ theterka14:
Ano.
Obsah obdélníku je tedy 2640.
S=ab my ale známe jen poměr, takže přidáme k číslům z poměru x, pak
S=11x.60x
Určíme x a pak skutečné rozměry odvěsen.
Dále přeponu= základna,atd, to už jsem popsal

↑ marnes: Dobrý večer, děkuji moc. Zkusím to přes ten obdélník a pak, jak jste mi radil. Sama bych na to vůbec nepřišla. Dekuji moc jeste jednou :-)!