Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřebovala bych od Vás pomoct s vypočítáním těchto dvou příkladů. Jsou to příklady z domácího úkolu, který už jsme odevzdávali a učitel mi napsal, že jsem je vypočítala špatně, ale já v nich bohužel tu chybu nevidím a tak chci poprosit o pomoc.
1) Do pokladničky dám 125 Kč a každý měsíc tam přidám o 20 Kč více než předcházejícího měsíce. Po kolika měsících našetřím 1845 Kč?
↑ Denbada:
Děkuji za nové téma, ještě ten postup, prosím (nevadí, že byl chybný, to se prodiskutuje). Děkuji.
↑ Denbada:
děkuji, fotografie se musí přidávat na některé externí uložíště (forum-uložení obrázků opravdu nefunguje), ale stačí, když popíšeš slovně, co jsi jak označila, který vzorec byl použit atd.
Foto či odkaz vložíš např. pomocí imgbb.com nebo ulozto.cz.
↑ Cheop:
zdravím, ano variant řešení mohlo být více, proto se čeká na reakci autorky tématu, jak postupovala a z jakého důvodu ten postup mohl být chybný (nebo třeba byl v pořádku). Počkáme, nehoří. Děkuji.

Jelena
Nevím, proč ty příspěvky schováváte.
↑ Richard Tuček: protože je očekávána ukázka řešení, které chtěla prokonzultovat autorka tématu (ne kontrola stran dalších uživatelů fóra, zda umí vzorce pro aritmetickou posloupnost apod.). Děkuji za pochopení, obnovila jsem také téma v připomínkách, prosím o přečtení a uvážení, jak působíte v tématech. Případnou diskusi směrujte, prosím, tam. Děkuji.
↑ Denbada:
Ahoj, zde je můj způsob vyřešení ticho příkladů.
https://ibb.co/WnN0FTN
↑ Denbada:
1. První měsíc do pokladničky dáš 125 Kč a každý další do ní přidáš o 20 Kč více, tzn. druhý měsíc přidáš 145 Kč, třetí 165 Kč atd.
2. Spočítala jsi, kolik trubek je v nejvyšší vrstvě. Otázka ale je, kolik trubek je v celé hromadě.