Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
prosím o pomoc s vyřešením této soustavy rovnic v C.
[mathjax]
x^{3}+xy^{2}=10
[/mathjax]
[mathjax]
y^{3}+x^{2}y=5
[/mathjax]
Druhou rovnici jsem vynásobila 2 ->[mathjax]
2y^{3}+2x^{2}y=10
[/mathjax]
A dala tyto rovnice dohromady:
[mathjax]
x^{3}+xy^{2}=2y^{3}+2x^{2}y
[/mathjax]
Upravila na tvar:
[mathjax]
x^{3}-2x^{2}y+xy^{2}-2y^{3}=0
[/mathjax]
[mathjax](x-2y)(x^{2}+y^{2})=0
[/mathjax]
Nyní mám tedy možnost:
a)[mathjax]x-2y=0[/mathjax]
kde jsem si vyjádřila x=2y a to poté dosadila do první původní rovnice -> y=1 a poté dopočetla x=2
První kořen [2,1]
b)[mathjax]x^{2}+y^{2}=0[/mathjax]
Mohla bych si opět vyjádřit [mathjax]x^{2}=-y^{2}[/mathjax]
Zde nastává problém. Nevím, jak vyjádřit x a jak s ním dále počítat.
Platí:[mathjax]x=\pm y\cdot i[/mathjax] ?
↑ Ferdish:
Dobrý den, mohla bych Vás poprosit o další nápovědu? Stále nad tím přemýšlím, ale nemohu si vzpomenout, jak by se mělo dál řešit. Děkuji!
↑ Johana16:
Vem třeba první rovnici a vynásob ji [mathjax]\frac{y}{x}[/mathjax]. Porovnáním s druhou rovnicí získáš [mathjax]x=2y[/mathjax]. Dosadíš do jedné z rovnic a výsledek je [mathjax]y=\sqrt[3]{1}[/mathjax], samozřejmě v komplexním oboru, takže tři řešení. To už dáš, ne?
↑ surovec:
A mne sa to hneď nezdalo, že by [mathjax]y^{3}=1[/mathjax] v [mathjax]\mathbb{C}[/mathjax] mala len jedno, rýdzoreálne riešenie :-) je vidieť že keď človek nejaký princíp dlho nepoužíva, tak mnohé veci si musí znova pripomenúť.
↑ surovec:
Dobrý den, moc děkuji za radu. Už jsem získala všechny 3 kořeny z [mathjax]y=\sqrt[3]{1}[/mathjax].
Mohu se ale přesto na něco zeptat? Celou dobu jsem pracovala s částí a) [mathjax]x-2y=0[/mathjax]. S částí b)[mathjax]x^{2}+y^{2}=0 [/mathjax] už poté nepracuji? Z jakého důvodu? Případně jaký by byl zde postup?
Děkuji za pomoc
↑ Johana16:
Protože není řešení. Když z první rovnice vytkneš , dostaneš , takže prostě nemůže být nula.