Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
nedávno jsme začali probírat kombinatoriku a objevil se mi zde tento příklad:
[mathjax](n-2)!+5(n-4)!\ge n(n-4)![/mathjax]. Musel jsem trošku zavzpomínat na ekvivalentní úpravy nerovnic, ale narazil jsem na problém. Postupoval jsem tak, že jsem si [mathjax](n-2)![/mathjax] napsal jako [mathjax](n-2)(n-3)(n-4)![/mathjax] a potom na levé straně vytkl [mathjax](n-4)![/mathjax]. Na obou stranách nerovnice mám tedy [mathjax](n-4)![/mathjax] a když jsem se rozhodl celou nerovnici podělit tímto výrazem, vzniklo [mathjax]n^{2}-5n+11\ge n[/mathjax] a tato nerovnice už neodpovídá výsledku.
Je to proto, že dělení daným výrazem není ekvivalentní operace kvůli neznámé? Pokud ano, tak nechápu, proč mi tři předešlé nerovnice šly tímto postupem vyřešit. Jak by se tedy popřípadě mělo postupovat správně?
Předem děkuji.

↑ Prokop Ohlídal:
Tak ještě to n z pravé strany je nutno převést na levou stranu

↑ marnes:
Myslíte ještě před vydělením nerovnice?

↑ marnes:
Ne, až po vydělení. Na pravé straně (obecně jedné straně nerovnice) musí být nula a pak se řeší kvadratická nerovnice
Jinak v tomto případě jde o ekvivalentní úpravu, jelikož pracuje s faktoriály a ty jsou definovány na přirozených číslech (dokonce i 0!=1) takže si můžeme být jisti, že výraz (n-4)! je kladný a tudíž nám znaménko nerovnice nezmění.

↑ marnes:
Ano, omlouvám se, už jsem na to přišel. Mě totiž zaskočilo, že ta nerovnice má řešení [mathjax]n\in R[/mathjax], ale neuvědomil jsem si, že potom ještě musím určit podmínku pro n, aby bylo [mathjax]n\ge 4[/mathjax] a [mathjax]n\in Z[/mathjax], proto mi neodpovídal výsledek.
Děkuji moc.