Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Přepočet silového diagramu na napěťový diagram materiálu (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 02. 05. 2021 11:45 — Editoval Kubas126 (02. 05. 2021 12:17)

Kubas126
Pozice: Student
Reputace:   

Přepočet silového diagramu na napěťový diagram materiálu

Ahoj,
nevěděl by prosím někdo jaký jsou vztahy mezi silovým a napěťovým diagramem?
Mám za úkol, že nám zadali naměřené hodnoty síly a dráhy (nazvané jako posuv, nejsem si úplně jistý co znamená), ty máme vynést do grafu (na x-ové ose dráha a na y sílu) tím by měl vzniknout silový diagram a z něho máme dál za úkol vytvořit napěťový diagram, nějak pomocí lineární regrese, takto vypadá ten silový diagram:
https://i.ibb.co/7CVW4md/tahovy-Diagram-1.png

Ale zasekl jsem se na tom převodu, že nevím jak ze síly a dráhy mohu určit deformaci [mathjax]\varepsilon [/mathjax] a napětí [mathjax]\sigma [/mathjax] u materiálu?
Zkoušel jsem googlit, ale jediné co jsem našel byly tyto závislosti, ale ty mě asi nikam dál nedostanou, že neznám dost proměnných do nich.
Do tohoto neznám napětí a plochu
[mathjax]\sigma = \frac{F}{S}[/mathjax]
Do tohoto vzorce neznám ani jednu veličinu:
[mathjax]\sigma = E*\varepsilon [/mathjax]
Též neznám ani jednu veličinu :(
[mathjax]\varepsilon = \frac{\Delta l}{l}[/mathjax]
Ještě mě napadlo jestli z toho silového diagramu nemůžu zjistit ten modul pružnosti (yongův modul)?

Budu moc vděčný za všechny rady, už nevím moc jak dál pokračovat :(

Jo plochu S možná znám snad by to mělo být 2 800 mm2, tak napětí [mathjax]\sigma [/mathjax] bych snad už teda uměl vypočítat pomocí toho prvního vzorečku, ale stále nevím jak na tu deformaci k ní bych asi potřeboval ten modul pružnosti E nějak zjistit :(

To napětí sigma dostanu tím, že sílu vydělím plochou toho celého hranolu, nebo jen plochou toho průřezu?
Když vzorek byl nejspíše hranol s délkami (b= 10 mm, h = 4 mm a l0 = 70 mm)

Možná mě už i napadlo jak vypočítat tu deformaci [mathjax]\varepsilon[/mathjax], že znám posunutí a počáteční délku, takže by to mohlo být [mathjax]\varepsilon = \frac{((l_{0}+s)-l_{0})}{l_{0}+s}=\frac{s}{l_{0}+s}[/mathjax]
kde s je dráha či to posunutí

• (téma jako vyřešené označil(a) Kubas126)
  • Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Přepočet silového diagramu na napěťový diagram materiálu (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí