Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
nevěděl by prosím někdo jaký jsou vztahy mezi silovým a napěťovým diagramem?
Mám za úkol, že nám zadali naměřené hodnoty síly a dráhy (nazvané jako posuv, nejsem si úplně jistý co znamená), ty máme vynést do grafu (na x-ové ose dráha a na y sílu) tím by měl vzniknout silový diagram a z něho máme dál za úkol vytvořit napěťový diagram, nějak pomocí lineární regrese, takto vypadá ten silový diagram:
Ale zasekl jsem se na tom převodu, že nevím jak ze síly a dráhy mohu určit deformaci [mathjax]\varepsilon [/mathjax] a napětí [mathjax]\sigma [/mathjax] u materiálu?
Zkoušel jsem googlit, ale jediné co jsem našel byly tyto závislosti, ale ty mě asi nikam dál nedostanou, že neznám dost proměnných do nich.
Do tohoto neznám napětí a plochu
[mathjax]\sigma = \frac{F}{S}[/mathjax]
Do tohoto vzorce neznám ani jednu veličinu:
[mathjax]\sigma = E*\varepsilon [/mathjax]
Též neznám ani jednu veličinu :(
[mathjax]\varepsilon = \frac{\Delta l}{l}[/mathjax]
Ještě mě napadlo jestli z toho silového diagramu nemůžu zjistit ten modul pružnosti (yongův modul)?
Budu moc vděčný za všechny rady, už nevím moc jak dál pokračovat :(
Jo plochu S možná znám snad by to mělo být 2 800 mm2, tak napětí [mathjax]\sigma [/mathjax] bych snad už teda uměl vypočítat pomocí toho prvního vzorečku, ale stále nevím jak na tu deformaci k ní bych asi potřeboval ten modul pružnosti E nějak zjistit :(
To napětí sigma dostanu tím, že sílu vydělím plochou toho celého hranolu, nebo jen plochou toho průřezu?
Když vzorek byl nejspíše hranol s délkami (b= 10 mm, h = 4 mm a l0 = 70 mm)
Možná mě už i napadlo jak vypočítat tu deformaci [mathjax]\varepsilon[/mathjax], že znám posunutí a počáteční délku, takže by to mohlo být [mathjax]\varepsilon = \frac{((l_{0}+s)-l_{0})}{l_{0}+s}=\frac{s}{l_{0}+s}[/mathjax]
kde s je dráha či to posunutí
Stránky: 1