Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
potřeboval bych vysvětlit postup následující integrace:
Pokud to chápu alespoň částečně správně, pak se ta levá strana vynásobila -1/N proto, aby šlo integrovat podle vzorce, kde je v čitateli integrovaný jmenovatel, to tam v tom postupu je i vidět. Jediné co nechápu je, kde se tam nabralo to M v čitateli ve výsledku :( Už jsem to kdysi chápal, takže vím, že by to mělo být správně, ale dnes mi to nějak hlava nebere :) Díky

↑ Green:![kopírovat do textarea $\int_0^x\frac{\text{d} x}{M-Nx}=-\frac1N\int_0^x\frac{-N}{M-Nx}\text{d} x=-\frac1N\[\ln(M-Nx)\]_0^x=-\frac1N[\ln(M-Nx)-\ln M]=\frac1N[\ln M-\ln(M-Nx)]=\frac1N\ln\frac{M}{M-Nx}$](/mathtex/7d/7db41760a916c97e52621cacb7971158.gif)
To M se tam teda vezme z dolní meze integrálu.
↑ BrozekP:
no jo :) Úplně jsem vynechal fakt, že se jedná o určitý integrál... Už bych to měl asi pro dnešek raději zabalit :) Moc Ti děkuju, že sis dal tu práci to celé rozepisovat.
Stránky: 1