Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim, mohol by som poprosit ho neaku pomoc pri pocitani trojneho integralu ? "howto"
Dakujem
PS: som novacik snad som to zapisal dobre
D 2x+2y+6-z
x=0
y=0
z=0

Nejprve musíme lépe popsat oblast, přes kterou integrujeme. Průsečíky roviny 2x+2y+6-z=0 se souřadnicovými osami vyjdou [0,0,6], [-3,0,0] a [0,-3,0].
Nakreslíme si obrázek jehlanu, který nám ty čtyři roviny vytínají. Promítneme si jeho body na osu x a vidíme, že všechny body mají x-ovou souřadnici mezi -3 a 0, přes x budeme integrovat od -3 do 0. Dále udělaáme průmět do roviny xy a vidíme, že pro pevně zvolené x se y mění od -3-x do 0. A konečně z se mění od 0 do 2x+2y+6. Počítáme tedy
Teď integrujeme "zevnitř". Tedy nejdřív integrujeme podle z (jako určitý integrál, tj. včetně dosazení mezí a odečtení), dostaneme tak dvojný integrál, v něm integrujeme podle y (opět jako určitý integrál) a nakonec podle x.
---
Snad jsem se neměl stát rybářem, pomyslel si. Ale k tomu jsem se narodil. Určitě nesmím zapomenout sníst toho tuňáka, až začne svítat.
Dakujem, mohol by som este poprosit o nakreslenie ? ak je to teda mozne.
Integrujeme přes jehlan ACBE
Tomuto som nepochopil .

↑ Fester182lanarik:Pokud jsem pochopil dobře zadání, tak oblast D, přes kterou máme integrovat, je omezena plochami
2x+2y+6-z=0 (rovina AEB)
x=0 (rovina ECB)
y=0 (rovina ACB)
z=0 (rovina ACE)
Těmito rovinami je omezen právě zmíněný jehlan. Bod D v obrázku nemá s oblastí D nic společného, je to vedlejší produkt softwaru, ve kterém jsem to kreslil.
pochopil som to spravne ze sa tam vlastne dosadili cisla ? :) 2*(-3) +2*(-3) + 6 - z = 0
x cize A y cize E B

↑ Fester182lanarik:Teď moc nevím, čeho se tvá otázka týká. Pokud jde o to, jak najít body A,E,B, pak vždy za 2 ze 3 souřadnic dosadíš 0 a třetí ti vyjde.
Kondr napsal(a):
↑ Fester182lanarik:Teď moc nevím, čeho se tvá otázka týká. Pokud jde o to, jak najít body A,E,B, pak vždy za 2 ze 3 souřadnic dosadíš 0 a třetí ti vyjde.
hej hej o to mi slo, zistit suradnice AEB, takze uz chapem, preratam si to ...
dakujem.
Průsečíky roviny 2x+2y+6-z=0 se souřadnicovými osami vyjdou [0,0,6], [-3,0,0] a [0,-3,0].
mohol by som poprosit aj o vysvetlenie tohoto ?

↑ Fester182lanarik:Průsečíky roviny 2x+2y+6-z=0 se souřadnicovými osami, to jsou ty body A,B,E.
a ako sme k tomu dospeli ?
x y z x y z x y z
[0,0,6], [-3,0,0] a [0,-3,0]
↑ Fester182lanarik:
Kolega Kondr to řekl: ↑ Kondr: - tak to jen opakuji - pokud bod lezi na ose x, tak má y-ovou a z-ovou souradnice 0. Dosadime do zadání roviny y=0, z=0 a vypočteme x:
2x+2*0+6-0=0
2x=-6
x=-3.
To stejne provedeme pro ostatní průníky. Už jsme někam dospeli?
------------
Я говорила, что на крышу нельзя сажать пассажиров
vdaka uz mi to bolo aj ustne vysvetlene ...
Stránky: 1