Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
pokud budu točit kamenem na provázku, tak tahová síla provázku je dostředivá síla. Nicméně z pohledu toho kamenu tam existuje i setrvačná odstředivá síla. Ten kámen se může točit dál a nespadne na mě, protože je ta dostředivá síla vyrovnána to odstředivou? Pak ale na ten kámen ve výsledku nepůsobí žádná síla, ne? To by se pak měl pohybovat rovnoměrně přímočare. Mám v tom zmatek. Jak to tedy je?

↑ Prvočíslo:
Řekl bych, že na to odpovídá dovětek zákona akce a reakce
"akce a reakce jsou síly, které působí na různá tělesa → ve svých účincích se navzájem neruší"
↑ MichalAld: Jako že je to z pohledu z neinerciální vztažné soustavy, kde působí setrvačné síly.
↑ MichalAld: No dobrá, tak já tedy začnu, ale teď by mě to zajímalo z pohledu z neinerciální soustavy. Proč se ta odstředivá síla nevyruší s tou dostředivou? Vždyť působí na stejná tělesa. Při pohybu Země kolem Slunce na Zemi působí gravitační síla (dostředivá síla), takže na ni musí působit i síla odstředivá. Proč se ale nevyruší?

↑ Prvočíslo:
Zkusím doplnit můj první příspěvek.
Natahuji pružinu. Já pusobim na pružinu silou F, pružina na ruku silou F opačného směru. Síly jsou v rovnováze, ale pružina je stále napnutá a moje ruka stále působí. Ty síly zůstávají, jelikož každá působí na něco jiného. Ruka na pružinu. Pružina na ruku. Pokud by se síly vyrušily, jak ty tvrdíš, pak by natažení pružiny zmizelo a ruka by nepůsobila žádnou silou.
↑ marnes:
Tak to já chápu, to je normálně zákon akce a reakce. Když se ale pohybuje ta Země kolem Slunce, tak na Zemi z jejího pohledu musí přeci působit odstředivá síla a ta by se přeci vyruší s tou dostředivou, protože obě síly působí na stejné těleso. To by se pak ale Země musela pohybovat rovnoměrně přímočare nebo by byla v klidu, a to není. Toto mě mate.
Prvočíslo napsal(a):
↑ MichalAld: No tu soustavu spojenou s kamenem.
V soustavě spojené s kamenem na kámen nepůsobí žádná síla a kámen strojí na místě...
Prvočíslo napsal(a):
↑ MichalAld: No dobrá, tak já tedy začnu, ale teď by mě to zajímalo z pohledu z neinerciální soustavy.
Jenže "neinerciální soustava" je velmi obecný pojem. Neinerciální soutavy jsou všechny, krom několika málo výjimek.
Soustava musí být s něčím spojená ... nemůže existovat jen tak sama o sobě.
Problém je, že bys rád znal odpovědi, ale nejsi ochotný precizně formulovat své otázky...(viz soustava spojená s kamenem ... to tvé "z jejího pohledu" ... protože z jejího pohledu se ona nepohybuje, pohybuje se ten zbytek světa)
Dokud nedokážeš přijít na to, jakou zvolit vztažnou soustavu aby ta tvá otázka dávala smysl, tak nemá smysl chtít odpověď.
↑ MichalAld: Já chápu, že z pohledu kamene, který je v neinerciální soustavě, se pohybuje pouze jeho okolí, ale podle mě na něj působí síla toho provázku, takže proč na něj z jeho pohledu nepůsobí žádné síly?
Prvočíslo napsal(a):
↑ MichalAld: Jako že se otáčí jeho okolí? Dobrá, to chápu, soustavy se nepohybují, pouze jejích okolí. Za ten kámen ale tahá provázek, jeho tahová síla přeci nemůže zmizet.
"okolí" nic není, pohybují se jen věci.
Ale jinak by ses asi měl na neinerciální soutavy vybodnout, dokud nepochopíš ty inerciální, protože tohle nemá smysl. Tvoje představa, že při použití neinerciálních soustav to pochopíš lépe je, zdá se, dost mylná.
Prostě se na "odstředivou sílu" zatím vykašli, a máš po starostech. A až se tvá mysl srovná s tím, že při správném popisu žádná odstředivá síla neexistuje, budeš to mít pak všechno snažší. Problém je, že ty to nechceš pochopit, ty to chceš přetočit k obrazu svému ... a to je obecně špatně.
Prvočíslo napsal(a):
Když se ale pohybuje ta Země kolem Slunce, tak na Zemi z jejího pohledu musí přeci působit odstředivá síla a ta by se přeci vyruší s tou dostředivou, protože obě síly působí na stejné těleso. To by se pak ale Země musela pohybovat rovnoměrně přímočare nebo by byla v klidu, a to není. Toto mě mate.
Tak mi vysvětli co tě na tom mate ... proč by Země (v soustavě spojené se Zemí) neměla být v klidu ?
Pořád jenom chceš, aby se tam ta odstředivá síla někde objevila ... v nějaké soustavě, ve které se Země bude pohybovat. Jenže tak to není ... buď to bude soustava, kde se země pohybuje po kruhu - a žádná odstředivá síla tam není, nebo to bude soustava, kde odstředivá síla je (stejně velká jako ta dostředivá) - ale pak tam Země zase stojí. Obojí mít nemůžeš...
↑ MichalAld:
Takže z pohledu té Země je ta Země v klidu proto, protože na ni působí dostředivá síla a zároveň odstředivá síla čili ve výsledku žádná síla. Proto je z jejího pohledu v klidu. Pokud bych Zemi sledoval z klidu z nějaké inerciální soustavy, tak by na ní tedy působila pouze ta dostředivá síla. Na lidi na Zemi by působila pouze síla odstředivá.
Pokud by tedy nějaký vlak zrychloval, tak by měl pocit, že vlastně stojí na místě, protože by se setrvačná síla, která by na něho působila, vyrovnala tahové jeho motoru. Na lidi uvnitř by působila pouze síla setrvačná.
↑ Prvočíslo:
Ne. Země je v klidu, protože jsi s ní spojil vztažnou soustavu. Ale na JINÁ tělesa, jejichž pohyb popisuješ v této soustavě, bude působit odstředivá síla (například na Slunce).
Ještě jinak. Když spojíš vztažnou soustavu s padajícím výtahem, tak výtah bude v klidu, protože jsi s ním spojil vztažnou soustavu. Ale NA TEBE v tom výtahu bude působit setrvačná síla.
Prostě když chceš popisovat nějaké těleso, musíš souřadnou soustavu spojit s něčím jiným. Nemůžeš těleso zároveň použít jako vztažné, a zároveň ho popisovat (vůči němu samému). Žádné těleso se nepohybuje samo vůči sobě. Na to není potřeba znát Newtonův zákon ani žádné síly ... nic se nemůže pohybovat samo vůči sobě.
Takže se nemusíš ptát, proč se země nepohybuje v souřadné soustavě spojené se zemí ... protože to jaksi není technicky možné.
zdenek1 napsal(a):
Ještě jinak. Když spojíš vztažnou soustavu s padajícím výtahem, tak výtah bude v klidu, protože jsi s ním spojil vztažnou soustavu. Ale NA TEBE v tom výtahu bude působit setrvačná síla.
Tak tomu už nerozumím ani já... myslel jsem, že v padajícím výtahu je stav beztíže, a na člověka tam nic nepůsobí...
↑ MichalAld:
Ale to je přece proto, že na tebe působí dvě síly - tíha a setrvačná síla.
↑ MichalAld:
Když tedy točím tím kamene na provázku, tak z pohledu někoho v klidu veknu na ten kámen působí pouze dostředivá síla, která "bojuje" s jeho "setrvačností", "nutí" ten kámen, aby se pohyboval křivočaře. Pokud bych tedy jel vlakem, který by zrychloval, tak z vlastně z mého pohledu by se mi zdálo, že na vše v tom vlaku působí setrvačná síla, na zdi, dveře, na podlahu, na mě atp.
Kdybych se stal tím kamenem na tom provázku, tak při točení by na mě tedy působila pouze odstředivá síla, tu dostředivou bych vůbec necítil? Nemusel bych ani vědět, že tam vůbec je? Kdybych byl astronautem na ISS tak by na mě působila odstředivá síla, která by se ale vyrovnala s mojí gravitační, takže proto bych byl ve stavu beztíže?