Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Když dám dvě elektrody z různých kovů do elektrolytu, vznikne napětí rovné rozdílu elektrochemických potenciálů daných kovů. Mám k tomu pár dotazů -
- je toto napětí zcela nezávislé na druhu elektrolytu? ( kyselina, zásada...)
- závisí na teplotě? jak moc?
- dá se nějak teoreticky určit elchem pot. slitiny ? třeba mosaz?
Chtěl bych tuto metodu použít pro orientační určení různých materiálů a povrchových vrstev.
No, elektrochemie pro mne byla vždycky dost velká záhada....ale čistě intuitivně bych řekl, že:
- to na elektrolytu nějak záviset bude (třeba na koncentraci té kyseliny, ve které je to zanořené)
- závislost na teplotě, pokud jsem to správně pochopil, nějak souvisí s těmi volnými energiemi použitých látek - a právě z teplotní závislosti lze ty volné energie určit (a prý se to tak často měří). Ale ta teplotní závislost nebude moc velká.
-slitiny? To může být docela problém. Existují třeba tzv. elektrody druhého druhu - které jsou právě vyrobeny z nějakých směsí (netvrdím že přímo ze slitin) - a jejich potenciál se díky tomu v závislosti na koncentraci téměř nemění. Běžně známá je kalomelová elektroda, co se používá jako referenční elektroda při měření pH.
Ale je to všechno bez záruk ... takže bych to bral spíš jako motivaci pro ty, co tomu trochu rozumí...