Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, asi taky budu trapka, ale mám taky chaos v těch úhlech, já mám v zadání jáma- jehlan, vrchní hrana je 14 m , spodní hrana 10m, pak se ten řez rozdělil na obdélník, dva trojúhelníky, to vše chápu, ale jak se přijde na to, že je tam tg 45°??? Je to pro objem tělesa...Vše okolo chápu, mám asi ale špatný zápis a nemám se čeho chytit....Dík moc...
jde o počítání komolého jehlanu, kolik zeminy se tam vejde a jak mám ten řez tělesem, spodní hrana je 10m a vrchní 14m, jako obrácený lichoběžník a potom je to rozděleno po stranách na trojúhelníky a uprostřed obdélník...na straně levé mám nakreslen úhel 45°;a 90°vně obdélníka, na straně druhé 135°;...Je mi jasné, že je to součet, ale asi jsem úplně mimo, nemůžu určit, jak se přijde na to, že je to tangens....potřebuji to k výpočtu výky tělesa...nevím, jestli to stačí k vysvětlení, co po tobě chci, ale kdyžtak to necháme plavat, jo???
jestli to má být tg, tak jde zřejmě o protilehlou odvěsnu ku přilehlé odvěsně - mrkni na goniometrii ostrého úhlu a bude ti to jasné hned :)