Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Kruhovou výpustí ve dně o průřezu 10 cm2 jsme vypustili bazén o objemu 18 m3 za 5 hodin. Určete průměrnou výtokovou rychlost.
Vopred Ďakujem
1 m/s

Zdravím,
poprosím v súlade s pravidlami fóra uvádzať aspoň náznak riešenia (byť chybného). Prinajmenšom znalosť/vedomosť o vzťahoch alebo princípe, ktorý by viedol k riešeniu danej úlohy. Kompletné riešenia sa na tomto fóre bohužiaľ neposkytujú resp. ich poskytovanie je rozpore s pravidlami a tradíciou fóra. A ten kto to robí, je u mňa čurák.
Ďakujem.
↑ Ferdish:
Co třeba napovědět nebo popostrčit?
mám výtokovú rýchlosť ale ďalej sa neviem pohnúť :D tak zrovna ten chybný postup ani nenapíšem... skúšala som to aj cez vzorec na objemový prietok ale vychádzajú mi blbosti, veľmi by mi pomohlo keby ste mi pomohli so vzorcom...

↑ Mirek2:
Kolegyni-autorke dotazu som pomohol/napovedal v tejto téme, v ďalších som si však nemohol nevšimnúť naznačeného trendu, ktorý nemienim schvaľovať, pokiaľ v ňom autorka mieni pokračovať.

↑ Kajjjja6647:
Hint: ktorá veličina určuje množstvo kvapaliny, ktorá prejde určitým prierezom za jednotku času?
objemový prietok?

↑ Kajjjja6647:
Správne, je to objemový prietok. Ten určuje objem pretečenej/vytečenej kvapaliny za jednotku času. Akú veličinu dostaneme, ak v našom prípade objemový prietok/výtok (nateraz nezáleží, či jeho konkrétnu hodnotu poznáme alebo nie) prenásobíme časom?
Objemový prietok by sa dal vypočítať aj V/t ?
a potom v=Q/S ?

↑ Kajjjja6647:
Ak by [mathjax]V[/mathjax] predstavoval objem kvapaliny pretečený nejakým definovaným prierezom za čas [mathjax]t[/mathjax], tak áno.
Ďakujem veľmi pekne za rady a za pomoc :)

↑ Kajjjja6647:
Niet za čo.