Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 06. 2021 17:12

check_drummer
Reputace:   106 

Výuka obecně

Někde jsem četl, že i malým dětem by neměla být fakta předkládána automaticky, ale že by se měly snažit na ně přijít samy. (Trochu to souvisí s řešenm úloh zde.)
Bohužel to naráží na to, že ne vždy je tolik času a že každý ve třídě je jinak rychlý a ti rychlejší to zpravidla (ne nutné záměrně) prozradí ostatním, když řešení nahlas popisují.

A ještě mám jednu zajímavou zkušenost, že ti, kteří vyřeší nejrychleji jednodušší úlohy často nejsou nejrychlejší u úloh složitějších. Ale to už je spíš na nějaký psychologický výzkum.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#2 01. 06. 2021 22:21

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Výuka obecně

Pricina toho, ze

check_drummer napsal(a):

ti, kteří vyřeší nejrychleji jednodušší úlohy často nejsou nejrychlejší u úloh složitějších.

moze byt v skutocnosti, ze obe ulohy vyzaduju rozdielne schopnosti. V prvom pripade ide skor o zapamatanie si izolovaneho faktu, v druhom pochopenie suvislosti. To druhe obvykle vyzaduje suvisle sustredenie sa (neprerusovane mobilom, facebookom, instagramom ...), co je pre mnohych ludi nedosiahnutelne.

#3 01. 09. 2021 13:33

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

V podstatě mluvíš o metodě profesora Hejného, která se naštěstí v naších školách prosazuje stále více. I přes odpor některých rodičů :-D

Dva jsou tisíckrát jeden.

#4 02. 09. 2021 12:25

Eratosthenes
Reputace:   140 

↑ Wotton:

... a přes tvrdý odpor můj.

Ale šíření této metody je diskutabilní. Já osobně neznám nikoho, kdo by ji prosazoval,  koneckonců ani nevím, co to metoda Hejného je. Podle toho, co o tom vím, je to víceméně Komenského škola hrou, ovšem špatně pochopená a dovedená ad absurdum.

Budoucnost patří aluminiu.

#5 02. 09. 2021 14:58

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

↑ Eratosthenes:
Zjednodušeně bych to řekl tak, že je to metoda která vhodným výběrem cvičení a přístupem učitele vede žáky k tomu aby matematiku pochopili, místo toho aby se ji učili.

Za sebe mohu říci, že cvičení opravdu vedou myšlení dětí podobným směrěm kterým se ubírá mé jakožto člověka vysokoškolsky vzdělaného v obecné(toeretické) matematice.
Výsledky navíc opravdu ukazují na to, že děti převážně jsou o mnoho rychlejší v pochopení a i na soutěžích dosahují lepších výslekdů (samozřejmě ne 100%, některé děti lepších výsledků nedosahují).

A mě osobně to ubírá hodně práce, protože nemusím své děti učit sám :-D

Jako největší problém v současné době ale vidím, když dítě doma neví co má dělat a nemá matematicky schopné rodiče (což je většina), kteří se s tímto druhem cvičením nikdy nesetkali. Pak dítěti nedokážou poradit. Na druhou stranu, to ale ani v "klasicky vyučované" matematice: tam sice mnozí dokáží říct "jak to vyjde" ale už ne vysvětlit a zdůvodnit.

Dva jsou tisíckrát jeden.

Zápatí